Učenička kompanija je obrazovni program koji omogućava učenicima da budu uključeni u razvoj i vođenje sopstvenih kompanija, sa realnim proizvodima i uslugama, kao i da upravljaju zarađenim novcem za vreme trajanja njihovog srednjoškolskog obrazovanja. Program se zasniva na principu učenje kroz rad – učenici kroz nastavni plan, pod nadzorom obučenih nastavnika mentora, stvaraju kompaniju, razvijaju je i zatvaraju u toku jedne školske godine.

Učeničke kompanije formiraju se na početku školske godine, registruju na portalu www.ucenickakompanija.rs i tokom trajanja programa učenici prolaze sve faze rada stvarne kompanije:

  • Definisanje organizacione strukture u kompaniji, podela uloga/zanimanja unutar članova tima,
  • Odabir proizvoda ili usluge i modela poslovanja,
  • Ispitivanje tržišta, sastavljanje biznis plana, izrada proizvoda/usluge, kreiranje marketing strategije, promocija proizvoda i poslovanja, komunikacija sa partnerima kompanije i potrošačima,
  • Izlaganje i prodaja na takmičenjima, školskim i lokalnim događajima,
  • Zatvaranje kompanije i svođenje finansijskog stanja.

Kako bi obezbedili uspešno poslovanje svojih kompanija, učenici su podstaknuti da ostvaruju interakciju sa poslovnim sektorom, potencijalnim kupcima, institucijama i civilnim sektorom, istovremeno promovišući svoj rad i zajednicu u širem kontekstu od škole. Kroz program Učenička kompanija, učenici pored toga što stiču znanja o mehanizmima pomoću kojih funkcioniše biznis, uče i o tržišnoj ekonomiji u Srbiji i koristi koju ona donosi.

Iako je osnovna ideja ovog programa podsticanje preduzetničkog duha i finansijske pismenosti, a najvažniji željeni rezultat programa otvaranje mogućnosti samozapošljavanja i zapošljivosti mladih, ovaj program doprinosi i ličnom razvoju učenika.

Dostignuća mladih u Srbiji organizuje pet regionalnih takmičenja učeničkih kompanija širom zemlje na kojima se kompanije takmiče za mesto u nacionalnom finalu gde se kasnije bore za zvanje najbolje učeničke kompanije Srbije. Svake godine najbolja učenička kompanija Srbije odlazi na evropsko takmičenje gde odmerava snage sa vršnjacima – najboljim učeničkim kompanijama iz trideset evropskih zemalja. Učeničke kompanije iz Srbije takođe imaju priliku da učestvuju i na međunarodnim sajmovima u organizaciji Junior Achievement Europe koji se realizuju u različitim gradovima Evrope.

Takmičenja na regionalnom i nacionalnom nivou nalaze se na zvaničnom Kalendaru takmičenja i smotri Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pod nazivom Smotra učeničkih kompanija Srbije.

Generalni direktorat za preduzeća Evropske komisije (European Commission Enterprise Directorate General) prepoznao je ovaj program kao najbolji metod preduzetničkog obrazovanja za učenike. 

Glavni sponzori programa Učenička kompanija u Srbiji su Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i NCR Fondacija.