Istanbul je od 11. do 14. jula bio evropska prestonica srednjoškolskog preduzetništva. Evropsko takmičenje učeničkih kompanija ove godine okupilo je više od 500 preduzimljivih srednjoškolaca iz preko 40 zemalja, a Srbiju je predstavljala učenička kompanija “ZaČili” koja dolazi iz Gimnazije iz Zaječara. Ova odlična petorka uspela je da svojim proizvodom, organskim biopesticidom na bazi najljućeg dela čili papričice, osvoji najveće ocene članove žirija na Nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija održanom u maju u Beogradu u organizaciji Dostignuća mladih u Srbiji. Kao pobednici ovog takmičenja imali su priliku da svoju ideju predstave i na evropskoj sceni u Istanbulu.

Evropsko takmičenje učeničkih kompanija realizuje se već 34 godine a u protekloj školskoj godini je kroz proces osnivanja učeničke kompanije prošlo više od 390 000 srednjoškolaca širom Evrope. Samo u Srbiji je ove godine kroz program Učenička kompanija koji sprovodi organizacija Dostignuća mladih u Srbiji osnovano 148 učeničkih kompanija što ovaj program čini jednim od najvećih programa preduzetničkog obrazovanja kod nas. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Mladi pokretači promena u Evropi imali su priliku da svoje ideje prezentuju na sceni a potom i da ih predstave za štandovima koji su bili otvoreni za javnost. Iako učenička kompanija “ZaČili” nije osvojila nijednu grupnu nagradu imali su zapažen nastup i jedan od najposećenijih štandova na sajamskom delu takmičenja.

Titulu najbolje učeničke kompanije na evropskom nivou osvojili su srednjoškolci iz Grčke koji u okviru svoje kompanije pod nazivom „Isometricks“ dizajniraju, proizvode i prodaju specifične slagalice koje podstiču logičko razmišljanje. Nagradu za inovaciju godine odnela je učenička kompanija “Mindcore” sa ostrva Man koji proizvode aplikaciju koja pomaže ljudima sa neurološkim poteškoćama.

Sledeće godine će takmičenje biti održano na Siciliji a ko će predstavljati Srbiju saznaćemo u godini pred nama.