U Briselu je od 11. do 13. jula održano evropsko takmičenje najboljih učeničkih kompanija na kome je učestvovalo više od 200 srednjoškolaca iz 36 zemalja. Srbiju je predstavljala kompanija „LegoBuzz“ iz Prve kragujevačke gimnazije koja je u maju ove godine pobedila na nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija u organizaciji Dostignuća mladih u Srbiji.

U školskoj 2016-2017. godini, više od 300 000 srednjoškolaca iz 40 zemalja Evrope pohađalo je program Učenička kompanija, a samo u Srbiji osnovano je preko 100 kompanija u srednjim školama širom zemlje. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Kragujevački srednjoškolci su imali zapažen nastup na takmičenju u Briselu gde su predstavili svoj jedinstveni proizvod: ram opremljen senzorima koji svaku košnicu pretvara u pametnu a pčelar ima konstantan uvid u stanje i lokaciju svoje pčelinje zajednice.

Dvodnevno takmičenje bila je prilika za srednjoškolce iz cele Evrope da svoje preduzetničke ideje predstave mnogobrojnim gostima među kojima su bili i Kralj Filip od Belgije, komesari Evropske unije, belgijski ministri, kao i ambasadorka Srbije u Briselu, Vesna Arsić, i direktor kompanije Manpower Srbija, Alexander Hangimana.

Iako nisu osvojili grupnu nagradu u Briselu, učenička kompanija iz Kragujevca dobila je sjajno priznanje: Jovana Mališić izabrana je da bude deo male grupe učenika koji su na zatvorenoj sesiji imali priliku da popričaju sa Kraljem Belgije a sledeći dan je i proglašena za jednu od 10 mladih lidera Evrope.

Titulu najbolje učeničke kompanije na evropskom nivou osvojili su srednjoškolci iz Estonije koji u okviru svoje kompanije pod nazivom „Festera“ proizvode kućne kante za đubre koje recikliraju organski otpad nastao u domaćinstvu. Specijalna ManpowerGroup nagrada pod nazivom „Spremni za posao“ dodeljena je učeničkoj kompaniji „Flair“ sa Malte čiji srednjoškolci su osnovali socijalno preduzeće koje proizvodi kartice za lakše učenje osoba koje boluju od disleksije.

Sve fotografije sa takmičenja možete pogledati OVDE.