Nacionalna konferencija nastavnika srednjih škola koji sprovode programe preduzetničkog obrazovanja održana je četrnaestu godinu za redom od 9. do 11. oktobra u Vrnjačkoj Banji.

Više od 150 nastavnika iz 110 srednjih škola iz 64 opštine u Srbiji, kao i 10 nastavnika iz Makedonije, imalo je mogućnost da osveži i unapredi svoja znanja i veštine, razmeni iskustva sa kolegama i uživa u različitim predavanjima tokom tri dana konferencije.

Konferenciju su otvorili Bojana Marinković, rukovodilac Školske uprave Kraljevo, i Darko Radičanin, izvršni direktor Dostignuća mladih, a među predavačima bili su autor NTC programa dr Ranko Rajović, komunikološkinja prof. dr Tamara Vlastelica, psihoterapeut Zoran Ilić, naučni komunikator Milan Popović, suosnivač kompanije Nordeus i Nordeus fondacije Milan Jovović, tehnički direktor kompanije Roblox Nemanja Petrović, kao i gost iznenađenja – Vanja Bulić.

Poseban panel bio je posvećen takozvanim Mejkers Labovima, prostorima posebno osmišljenim za multidisciplinarni rad učenika i nastavnika, koje će novoosnovana Grupa za obrazovanje otvarati širom Srbije u narednih godinu dana.

Nastavnici koji su prisustvovali konferenciji preko cele godine imaju vanškolski angažman sprovodeći programe preduzetničkog obrazovanja bez ikakve naknade, a iza njih su generacije stasalih preduzimljivih mladih ljudi spremnih za suočavanje sa budućnošću. Suočavajući se sa činjenicom da zahtevi društva i globalnog tržišta svakodnevno rastu, nastavnici moraju da priušte učenicima praktične aktivnosti pomoću kojih će oni razumeti kako da učestvuju u svim segmentima savremenog života, povećaju svoje mogućnosti pri zapošljavanju i unaprede svoj preduzetnički duh. Ovakav vid podrške bi trebalo pre svega da bude pružen kroz obrazovanje, zato je potrebno osnaživati nastavnike i ulagati u njihovo usavršavanje.

Događaj je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, a finansirala Evropska unija kroz projekat BY LEAP, Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i NCR Fondacija. Konferenciju su podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Nordeus Fondacija.