Izazov specijal je jednodnevni onlajn događaj koji je održan pod sloganom “Za novu generaciju preduzetnika koji brinu o zaštiti životne sredine”. Događaj je održan 18. decembra i okupio je 151 učenika iz 33 srednje škole u 22 grada. Ovaj intenzivni događaj kombinovao je trening i takmičarski deo, a učenici su naučili kako da koriste alate koji im omogućavaju da analiziraju širu sliku o klimatskim programa i različitim ulogama u sistemu, kao i da preispitaju ulogu pojedinca u zaštiti životne sredine. U drugoj polovini događaja, timovi su pripremali inovativna rešenja na probleme koje su definisali tokom dana i odabrano je petnaest timova koji su prezentovali svoje ideje pred žirijem. 

Pobednici ovog događaja su sledeći timovi: 

  • Prvo mesto – Četvrta gimnazija u Beogradusa idejom da kreiranja sajta koji je posvećen očuvanju pčela; učenici: Tamara Ristić, Sonja Mudrić, Pavle Ćeranić i Teodora Đorić.
  • Drugo mesto – Gimnazija Zaječarsa idejnim rešenjem za postavljanje filtera na dimnjake domaćinstava (individualnih ložišta); učenici Jovana Prvulović, Petra Stojiljković, Andrej Lindner, Ivan Koželj i Kristina Nicić.
  • Treće mesto – Gimnazija “Bora Stanković”, Nišsa poslovnom idejom proizvodnje solarnih panela od recikliranih aluminijumskih limenki; učenici: Rastko Petrović, Jana Simić, Maša Radivojević, TatjanaŽivadinović i Lara Tomov.

O tri najbolje ideje koje su nagrađene robnim nagradama, odlučivao je tročlani žiri:

Nemanja Milojević – Klima 101

Slobodan Knežević – Udruženje za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Anđela Đokić – Alumni klub Dostignuća mladih 

Ovaj događaj realizovala je organizacija Dostignuća mladih u partnerstvu sa organizacijama Hab za klimatske inovacije, Connecting i SINHRO, a u okviru programa Mladi inovatori.