Učenička kompanija „Maccuero” iz Šeste beogradske gimnazije osvojila je prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija održanom u sredu u Beogradu. Ovi srednjoškolci se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom ekološke kože koju dobijaju preradom trulih jabuka.  

Drugo mesto pripalo je kompaniji „SAB” koju čine učenici Medicinske škole Zvezdara koji proizvode preparate od prirodnih sastojaka koji pomažu u rasterivanju smrdibuba. Učenička kompanija „FertilityMed” iz iste škole osvojila je treće mesto sa kućnim testovima za određivanje plodnih dana i početka menopauze.

Zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja (jugozapadna, centralna i jugoistočna Srbija, i Vojvodina), ovi učenici će se u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Istambulu.

Na takmičenju u Beogradu svoje proizvode i usluge ponudila je 21 učenička kompanija, a članovi žirija su ocenjivali njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude. Žiri je bio u sastavu:

Učenička kompanija je najpoznatiji program globalne mreže Junior Achievement koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), NCR fondacije i Ministarstva prosvete.