Ideja o otvaranju hub-a u kome bi posetioci mogli da se opuste uz čitanje dostupnih knjiga, rešavanje misterija sa tematikom najčitanijih knjiga ili druženja sa piscima, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca jugoistočne Srbije u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom u sredu u Leskovcu.

Takmičenje je okupilo 110 učenika iz 28 srednjih škola iz Aleksinca, Babušnice, Bojnika, Bujanovca, Doljevca, Kuršumlije, Leskovca, Medveđe, Niša, Pirota, Prokuplja, Svrljiga, Vlasotinca, Vranja i Žitorađe. Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će pomoći da se kod mladih ljudi izgradi i utemelji kultura čitanja. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija i publici.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Prvo mesto osvojio je tim broj 11 koga su činili:

Jovana Đorđević (Ekonomska škola „Đuka Dinić“, Leskovac)
Ksenija Đorđević (Gimnazija, Prokuplje)
Petar Ljubenović (Tehnička škola „Boško Krstić“, Bojnik)
Milan Manić (Medicinska škola „dr Izabel Emili Haton“, Vranje)

Drugo mesto osvojio je tim broj 9 koji je prezentovao ideju o uslugama koje doprinose boljem obrazovanju i razmišljanju mladih putem vijar animacija. Tim su činili:

Sara Janković (Medicinska škola „dr Aleksa Savić“, Prokuplje)
Emilija Mladenović (Tehnička škola „Boško Krstić“, Bojnik)
Aleksa Božić (Ekonomska škola „Đuka Dinić“, Leskovac)
Sandra Nikolić (Ekonomsko-trgovinska škola, Vranje)

Treće mesto odneo je tim broj 13 čija je ideja bila kafić koji ljubiteljima čitanja, pored tradicionalnog iskustva u kafiću, omogućava uživanje u omiljenim knjigama, kako u tvrdim kopijama tako i u digitalnom formatu. Tim su činili:

Aćifi Ćetin (Srednja škola „Sezai Suroi“, Bujanovac)
Milica Bogdanović (Ekonomska škola, Niš)
Jovana Stošić (Medicinska škola „dr Izabel Emili Haton“, Vranje)
Natalija Ilić (Gimnazija, Prokuplje)
Bogdan Ristić (Trgovinsko-ugostiteljska škola, Leskovac)

Žiri koji je ocenjivao timove bio je u sastavu:

STEFAN MITIĆ TIĆMI – pisac

NATALIJA MILIĆEVIĆ – Naučno-tehnološki park Niš

GORAN PAVLOVIĆ – Univerzitet Metropolitan

ALEKSANDAR STOJANOVIĆ –  Kancelarija za mlade Leskovac

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), NCR Fondacije, UniCredit banke i Univerziteta Metropolitan.