Učenička kompanija „Lego Buzz” iz Prve kragujevačke gimnazije osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija održanom u Beogradu od 14. do 16. maja 2017. godine. Ovi učenici se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom posebnih ramova sa senzorima koji svaku košnicu pretvaraju u pametnu a pčelar ima konstantan uvid u stanje svoje pčelinje zajednice. U julu će kragujevački srednjoškolci i njihova nastavnica-mentorka predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija u Briselu na kome će učestvovati učeničke kompanije iz 35 zemalja.  

Drugo mesto osvojila je učenička kompanija „S Mass” (Gimnazija „Bora Stanković“, Niš) sa specifičnim proizvodom od „pametne mase“ koja razvija finu motoriku kod dece, dok je treće mesto pripalo učenicima iz kompanije „Eko Kom” (Školski centar „Nikola Tesla“, Vršac) koji koriste otpad iz procesa prerade grožđa radi proizvodnje i prodaje organskog đubriva. 

Specijalna TeleGroup nagrada za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija otišla je u ruke učenika iz kompanije „Rain Drop“ (Srednja škola „Sveti Ahilije“, Arilje) koji izrađuju sisteme za automatske navodnjavanje. Vredne nagrade uručila im je Diana Gligorijević, direktorka marketinga i prodaje kompanije Telegroup.

Učenička kompanija „BiOrganic“ (Ekonomska škola, Niš) koja se bavi proizvodnjom, pakovanjem i prodajom sertifikovanih organskih proizvoda od biljnih sirovina osvojila je JA Alumni Serbia nagradu za timski duh.

Dvadeset najboljih timova iz srednjih škola širom Srbije predstavilo je u ponedeljak proizvode i usluge svojih kompanija u okviru prodajnog sajma u tržnom centru Delta Siti, dok su u utorak u Dorćol Placu prezentovali publici i žiriju biznis planove.

Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Program Učenička kompanija deo je projekta Vlade Republike Srbije „Godina preduzetništva“ koji sprovodi Ministarstvo privrede, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji model preduzetničkog obrazovanja za učenike srednjih škola.


Žiri koji je ocenjivao učeničke kompanije bio je u sastavu:


Ana Mijatović – marketing menadžer ManpowerGroup Srbija

Marina Krculj Pešić – tim lider za regrutaciju u kompaniji ManpowerGroup Srbija

Igor Rill – glavni i odgovorni urednik časopisa National Geographic, izdanja Adrija Medije

Jovana Anđelić – menadžer za regrutaciju za region istočne Evrope kompanije Sitel

Blagoje Paunović – profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu

Gojko Banović – Rukovodilac Centra za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja


Poseban panel žirija sastavljen od Marijane Gobeljić (marketing menadžer) i Bratislava Nikolića (account menadžer) ocenjivao je primenu informaciono-komunikacionih tehnologija u poslovanju za specijalnu TeleGroup nagradu.

U okviru Godišnje ceremonija dodele nagrada za doprinos i zasluge u razvoju preduzetničkog obrazovanja u Srbiji gostima su se obratili Svetlana Kisić, predsednica Upravnog odbora Dostignuća mladih u Srbiji, Gabrijela Grujić, savetnica ministra prosvete za dualno obrazovanje, Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede, i Lora Pavlović, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj Američke agencije za međunarodni razvoj USAID Serbia.

Prva u nizu nagrada dodeljena je Nikoli Grujiću, učeniku Četvrte gimnazije u Beogradu koji je pobedio na konkursu „Etička dilema“ u okviru programa Biznis etika. 


Nagradu za prvo mesto na onlajn takmičenju „Titan“ osvojio je tim iz Srednje turističke škole u Beogradu koga su činile Milica Petrović i Anđela Pantić, a priznanje im je uručio Stefan Veličković u ime organizacije Dostignuća mladih.


Titulu Najboljeg nastavnika godine ovog puta poneo je Bratislav Vasić, nastavnik Ekonomske škole u Nišu, kome je uručena nagrada i statua Preduzetnikus koja je rad studenta Milivoja Aksentijevića.

Najbolji poslovni volonter u školskoj 2016-2017. godini je Vlaisav Filipović, upravnik ekspoziture UniCredit bank u Pozegi. U njegovo ime, nagradu i statuu Preduzetnikus preuzela je Ivana Simonović iz odeljenja komunikacija ove banke.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Ministarstva privredeAmeričke agencije za međunarodni razvoj i kompanija TeleGroup i ManpowerGroup.

Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji se zahvaljuje svim učenicima, nastavnicima, partnerima i prijateljima na još jednoj uspešnoj školskoj godini u kojoj smo zajedno širili preduzetnički duh i unapređivali preduzetničko obrazovanje!

Sve fotografije sa trodnevnog događaja možete pogledati OVDE