Nedelju pred nama obeležiće preduzetnički duh mladih srednjoškolaca Srbije! Od ponedeljka 19. aprila organizacija Dostignuća Mladih uz podršku parntera: USAID Serbia, Ministarstva privrede, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kompanija ManPowerGroup i TeleGroup – organizuje regionalna takmičenja učeničkih kompanija za srednjoškolce širom Srbije.

Preko 250 učenika iz 50 učeničkih kompanija iz 19 gradova iz svih delova naše zemlje, predstaviće žiriju i publici svoje ideje, a 20 pobedničkih timova  iz 5 regiona  – biće učesnici nacionalnog finala čiji pobednik će predstavljati Srbiju na  evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija.

U 5 uzbudljivih dana  bićemo u prilici da nam se predstavi 50 izvrsnih ideja među kojima su  i: cigle izgrađene od reciklirane odeće, zdrave zamene za nezdrave proizvode koje svakodnevno komuniciramo, solarni paneli izgrađeni od limenki i mnoštvo drugih ideja koje vas pozivamo da otkrijete. 

Iako u specifičnim uslovima i onlajn okruženju na koje nas je uslovila pandemija virusa COVID19 – naši srednjoškolci su dokaz da za prave ideje i kreativnost mladih –  nema ograničenja. Takmičenje će se održati onlajn pri čemu će predstavljanje ideja i sajamski deo uslediti od ponedeljka do četvrtka – četiri dana za predstavljanje ideja 5 regiona Srbije, dok je proglašenje pobednika  zakazano za najsrećniji dan u nedelji – petak! Svi zainteresovani imaće priliku da zavire u preduzetnički svet mladih putem uživo prenosa koji će se realizovati na društvenim mrežama Dostignuća Mladih u Srbiji.

Učenička kompanija je najpoznatiji program Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Takmičenje realizuje organizacija Dostignuća mladih u Srbiji koja već 15 godina sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva u školama širom Srbije i jedna je od 123 nacionalne organizacije u okviru globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja postoji od 1919. godine.