Najveće onlajn takmičenje koje je organizacija Dostignuća mladih realizovala do sada!

Na takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama Izazov Specijal održanom od 14. do 15. decembra okupili smo rekordan broj učesnika – 225 učenika iz 30 gradova i opština koji su oformili 48 timova iz isto toliko srednjih škola.

Svi učenici su dobili isti zadatak a to je da razviju zelena rešenja sa ciljem da se uspore klimatske promene.

Ovaj dvodnevni događaj počeo je predavanjem mladih stručnjaka Anje Kovač i Nemanje Jovanovića koji su predstavili učenicima svet izvora obnovljive energije i kako se odgovorno ponašati prema resursima koje uzimamo iz prirode.

Nakon predavanja učenici su nastavili rad u timovima u kojima su uz pomoć trenera i mentora radili na pronalasku najboljeg rešenja za primenu izvora obnovljive energije na masovnim događajima poput sportskih događaja i muzičkih festivala.

Učenike je ocenjivao žiri u sastavu:

Marija Radulović, Kompanija NCR

Dejan Matić, Kompanija NCR

Dušica Trijić, Banka Intesa

Jela Milanović, Banka Intesa 

Tamara Todorović, Organizacija Connecting

Teodora Majkić, Alumni klub Dostignuća mladih u Srbiji

Slobodan Knežević, Preduzetnik “Prirodnjak”

Žiri je odabrao 4 tima koja su se borila u superfinalu: tim iz Gimnazije “Vuk Karadžić” u Trstenikutim Devete gimnazije “Mihailo Petrović Alas” u Beogradutim iz Gimnazije “Laza Kostić” u Novom Sadu tim iz Gimnazije “Bora Stanković” u Nišu.

Pobedu je odneo tim iz Novog Sada koji su činili učenici Lana Gvozdenac, Nikola Filipović i Nikola Burlica.

Ovaj događaj deo je programa „Mladi inovatori“, a koji sprovodi Climate-KIC ispred Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju. U Srbiji je IZAZOV Specijal realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji u partnerstvu sa organizacijama Climate Innovation Hub, Connecting i Naučno-tehnološkim parkom Niš.