Nacionalna konferencija nastavnika srednjih škola koji sprovode programe preduzetničkog obrazovanja održana je petnaestu godinu za redom od 22. do 24. oktobra u Vrnjačkoj Banji.

Više od 170 nastavnika iz 114 srednjih škola iz 64 opštine u Srbiji, kao i 15 nastavnika iz Makedonije i Crne Gore, imalo je mogućnost da osveži i unapredi svoja znanja i veštine, razmeni iskustva sa kolegama i uživa u različitim predavanjima tokom tri dana konferencije.

Dr Tijana Prodanović, astrofizičarka i TikTok influenserka, otkrila je nastavnicima kako mogu da koriste popularne digitalne alate u nastavi, ekonomista i direktor Sektora trezora i ALM Banca Intesa Danilo Mrvaljević govorio je o navikama potrošača i trikovima za pravljenje pametnih izbora, dok je tehnički direktor kompanije Roblox Nemanja Petrović vreme posvetio efektima, mogućnostima ali i rizicima korišćenja veštačke inteligencije.

Posebni paneli su bili posvećeni mentorskoj ulozi poslovnog sektora u obrazovanju, i to kroz programe kao što su Učenička kompanija i Finansijska pismenost. Nastavnici, učenici i poslovni mentori iz kompanija NCR VOYIX, OTP banka i Telekom Srbija podelili su svoja iskustva učešća u ovim programima i zaključili da vannastavni programi koji na pravi način spajaju privredu i obrazovanje mogu doneti veliku vrednost mladima, a samim tim i celom društvu.

Nastavnici predstavljaju temelj svakog obrazovnog sistema i bez ulaganja u njihova znanja i veštine nema ni napretka u našem obrazovanju. Već 15 godina se trudimo da inspirišemo nastavnike da stvaraju inovativne nastavne planove i uključe se u programe koji pripremaju učenike za savremeni poslovni svet, ali i da izgradimo mrežu profesionalnih veza, olakšavajući saradnju između škola i privrede, čime se povećava uspeh učenika i doprinosi razvoju preduzetničkog duha u društvu”, izjavio je Darko Radičanin, izvršni direktor organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

Na događaju je bilo reči i o Mejkers labovima, prostorima posebno osmišljenim za multidisciplinarni rad učenika i nastavnika, a poslednjeg dana konferencije Grupa za obrazovanje otvorila je novi Mejkers, jedanaesti po redu, u Gimnaziji u Vrnjačkoj Banji.

Konferenciju je tradicionalno zatvorio gost iznenađenja a ove godine to je bio Ivan Stanković, marketinški stručnjak, osnivač agencije Communis i autor emisije „Šta sam tebi i ko sam sebi”, koji je govorio o tome kako primetiti, zgrabiti i razviti prilike koje nam život pruža.

Nastavnici koji su prisustvovali konferenciji preko cele godine imaju vanškolski angažman sprovodeći programe preduzetničkog obrazovanja bez ikakve naknade, a iza njih su generacije stasalih preduzimljivih mladih ljudi spremnih za suočavanje sa budućnošću. Suočavajući se sa činjenicom da zahtevi društva i globalnog tržišta svakodnevno rastu, nastavnici moraju da priušte učenicima praktične aktivnosti pomoću kojih će oni razumeti kako da učestvuju u svim segmentima savremenog života, povećaju svoje mogućnosti pri zapošljavanju i unaprede svoj preduzetnički duh. Ovakav vid podrške bi trebalo pre svega da bude pružen kroz obrazovanje, zato je potrebno osnaživati nastavnike i ulagati u njihovo usavršavanje.

Sponzor konferencije je Banca Intesa a partneri programa Dostignuća mladih su Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, NCR fondacija i UniCredit fondacija.

Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji već 18 godina sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti u više od 300 škola širom Srbije i jedna je od 120 nacionalnih organizacija u okviru globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja postoji od 1919. godine. Kroz obrazovne programe ove mreže godišnje prođe više od 10 miliona učenika, od čega 17 000 u Srbiji.