Na regionalnom takmičenju srednjoškolaca centralne Srbije u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom 23. novembra u Kragujevcu, prvo mesto osvojio je tim koji je osmislio ideju o aplikaciji koja će pomoći korisnicima da smanje vreme koje provode na internetu i podstaknuti ih da poboljšaju socijalni život van mreža.

Takmičenje je okupilo 103 učenika iz 26 srednjih škola iz Aleksandrovca, Aranđelovca, Batočine, Brusa, Jagodine, Kragujevca, Kruševca, Lapova, Paraćina, Požarevca, Rače, Smedereva, Smederevske Palanke, Svilajnca, Topole, Trstenika, Varvarina i Velike Plane. Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će doprineti odgovornijem ponašanju ljudi na internetu. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija i publici.

Pobedu je odneo tim koji su činili:

Sara Veljković – Srednja škola „Nikola Tesla“, Batočina

Marija Nikolić – Srednja škola „Đura Jakšić“, Rača

Iva Mitrović – Gimnazija „Vuk Karadžić“, Trstenik

Aleksa Garić- Prva tehnička škola, Kragujevac

Elena Đokić – Srednja škola “Lapovo”, Lapovo

Drugo mesto zauzeo je tim broj 5, čija je ideja bila aplikacija koja će pomoći u edukaciji roditelja i dece o bezbednosti na internetu, obaveštavajući ih o rizičnim sadržajima na sajtovima. Tim su činili učenici:

Milica Pantelić – Prva tehnička škola, Kragujevac

Anđela Ćosić – Ekonomsko-ugostiteljska škola “Slobodan Minić”, Aranđelovac

Ivana Čepić – Ekonomsko-trgovinska škola, Požarevac

Luka Milovanović – Politehnička škola “Milutin Milanković”, Kruševac

Na postolje za treće mesto popeo se tim broj 12, koji bi proizvodio specijalne maske za telefon koji bi korisnicima pružao zaštitu identiteta i podataka ograničavanjem dostupnosti kamere i mikrofona od zloupotrebe. Takođe, ova maska bi ograničila obaveštenja aplikacija i time pomogla korisnicima da se bolje fokusiraju. Ekipu su činili:

Đurđina Mišić – Gimnazija “Vuk Karadžić”, Trstenik

Danilo Jovanović – Srednja škola “Nikola Tesla”, Batočina

Sofija Đurđević – Prva kragujevačka gimnazija, Kragujevac

Vukašin Lukić – Gimnazija, Kruševac

Mladen Todorović – TTPŠ “Despot Đurađ”, Smederevo

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), NCR Fondacije, UniCredit banke, kompanije Nestle i Univerziteta Metropolitan.