Ideja o proizvodnji organskih kapsula koje pospešuju razvoj biljke na prirodan način, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom u sredu u Leskovcu.

Takmičenje je okupilo 116 učenika iz 29 srednjih škola iz jugoistočne Srbije, i to iz Aleksinca, Babušnice, Blaca, Bojnika, Bujanovca, Doljevca, Kuršumlije, Leskovca, Medveđe, Niša, Pirota, Prokuplja, Svrljiga, Vladičinog Hana, Vlasotinca, Vranja i Žitorađe.

Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će stimulisati lokalne poljoprivrednike da pređu sa tradicionalnog na organski način proizvodnje. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija i publici.

Prvo mesto osvojio je tim koga su činili Nikola Mihajlović iz Srednje škole u Doljevcu, Lana Stamenković iz Gimnazije u Vlasotincu, Anja Tasić iz Ekonomsko-trgovinske škole u Vranju i Emilija Jakovljević iz Gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu, a mentorsku podršku pružila im je Jasmina Denić iz UniCredit banke.

Osmislili smo kapsule koje bi mogle da uštede dosta vremena uzgajivačima, jer bi vreme koje utroše na okopavanje, đubrenje i istrebljenje insekata preusmerili na masovniju i kvalitetniju proizvodnju. Jedna kapsula dovoljna je da snabdeva biljke u celom redu (brazdi) i obezbedi im sve nutrijente kao i da ih zaštiti od štetočina i korova koje bi potencijalno ugrozile samu biljku”, objašnjavaju članovi pobedničkog tima.                                           

Vicešampionsku titulu osvojio je tim čija se ideja zasniva na korišćenju veštačke inteligencije u proizvodnji organskog povrća, konkretno šargarepe. Ova ekipa bila je u sastavu: Pavle Kostić iz Tehničke škole „Rade Metalac“ u Leskovcu, Danilo Arsić iz Gimnazije u Prokuplju, Natalija Bogosavljević iz Biotehnološke škole „Šumatovac“ u Aleksincu, Natalija Kocić iz Tehničke škole u Vlasotincu i Valentina Ivanović iz Ekonomsko-trgovinske škole u Vranju.

Na postolje za treće mesto popeo se tim koji je osmislio aplikaciju edukativnog i poslovnog karaktera i koja pored internet prodavnice nudi komunikaciju između proizvođača kao i brojne druge pogodnosti. Učenici koji stoje iza ove ideje su Mihajlo Perić iz Gimnazije u Leskovcu, Marko Miljojković iz Medicinske škole „dr Aleksa Savić“ u Prokuplju, Sandra Gerginov iz Medicinske škole „dr Izabel Emsli Haton“ u Vranju, Anastasia Đorđević iz Biotehnološke škole „Šumatovac“ u Aleksincu i Milica Jović iz Ekonomske škole u Nišu.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u januaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na sedam regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 700 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Ministarstva turizma i omladine, NCR fondacije, UniCredit fondacije i Univerziteta Metropolitan.