Prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugozapadne Srbije održanom 29. marta osvojila je kompanija „Spot It” iz Medicinske škole u Čačku. Ovi srednjoškolci su napravili aplikaciju koja korisniku nudi pregled slobodnih mesta u ugostiteljskim objektima kao i mogućnost rezervacije.

Drugo mesto pripalo je kompaniji „TeddyAir“ koju čine učenici iste škole u Čačku i koji izrađuju igračke od restlova u obliku medvedića koje u sebi imaju prečišćivače vazduha koji ispuštaju jone u radijusu od 2m.

Učenička kompanija „Under Our Wing” iz Tehničke škole u Šapcu osvojila je treće mesto sa 3D štampanim biorazgradivim kućicama za ptice modernog dizajna.

Zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja (Vojvodina, centralna i jugoistočna Srbija, i Beograd), ovi učenici će se u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Istambulu.

Na takmičenju u Kragujevcu svoje proizvode i usluge ponudilo je 18 učeničkih kompanija iz Prijepolja, Čačka, Ivanjice, Požege, Šapca, Užica, Krupnja, Guče i Gornjeg Milanovca, a članovi žirija su ocenjivali njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude.

Učenička kompanija je najpoznatiji program globalne mreže Junior Achievement koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), NCR fondacije i Ministarstva prosvete.