Od 19. pa sve do 23. aprila realizovana je nedelja učeničkih kompanija koju je obeležio preduzetnički duh mladih našeg regiona! Organizacija Dostignuća Mladih uz podršku parntera: USAID Serbia, Ministarstva privrede, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kompanija ManPowerGroup i TeleGroup – realizovala je  regionalna takmičenja učeničkih kompanija za srednjoškolce širom Srbije.

Preko 250 učenika iz 50 učeničkih kompanija iz 19 gradova iz svih delova naše zemlje, predstavilo je svoje preduzetničke ideje, a 20 pobedničkih timova  iz 5 regiona  plasiralo se na nacionalno finale – čiji pobednik će predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija.

Prvo mesto u regionu jugoistočne Srbije odnela je učenička kompanija pod nazivom „Ekolim” iz gimnazije  „Bora Stanković” u Nišu. Ova kompanija se bavi proizvodnjom solarnih kolektora napravljenih od –  limenki, dok su se u finale iz ovog regiona plasirale i sledeće kompanije:

Ideja koja je odnela  „zlato” za vojvođanski region dolazi iz medicinske škole „Draginja Nikšić” iz Sremske Mitrovice i tima pod nazivom „Green Active” koji je kreirao liniju kozmetike za kosu na bazi spanaća, a bronzana i srebrna medalja otišla je u ruke ovim timovima:

Beogradski pobednici iz učeničke kompanije pod nazivom Mellisi dolaze iz Farmaceutsko-fizioterapeutske škole i bave se proizvodnjom proizvoda za jačanje imuniteta i proizvodima za negu lica i tela na bazi meda – koji ne sadrže nikakve štetne sastojke. Odmah za njima, u finale su se plasirali i:

Pobedu su u Jugozapadnu Srbiju doneli učenici iz Požege i poljoprivredne škole sa domom učenika „Ljubo Mićić” koji su pokrenuli sajt za onlajn prodaju proizvoda koje kreiraju učenici iz Požege, Pirota i Svilajnca. U nastavku sledi lista plasiranih u finale za ovaj region:

Centralna Srbija je takođe dobila svoje pobednike koji dolaze iz Prve kragujevačke gimnazije, a predstavili su ideju i kompaniju pod nazivom „Edu games” – interaktivne igrice koje utiču na psihomotorni razvoj, kao i kognitivne sposobnosti dece u najmlađem uzrastu. Za njima, u finale su prošle i sjajne ideje ekipe iz Kruševca i Svilajnca:

U cilju nagrade za trud, angažovanost i izvanrednu kreativnost – u finale se plasiralo i još 5 učeničkih kompanija iz Kragujevca, Knjaževca, Lazarevca, Svrljiga sa idejama koje su nas osvojile:

Ostaje da vidimo kakve će nam novitete i ideje doneti naši talentovani srednjoškolci na nacionalnom finalu koje će uslediti ovog maja. Do tada, budite uz nas i zajedno sa nama delite lepe vesti o uspesima mladih i fenomenalnom preduzetničkom duhu koji poseduju!