Učenička kompanija „NutriensTerra” iz Gimnazije „Bora Stanković” u Nišu osvojila je prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije održanom u Nišu 9. marta. Ovi srednjoškolci se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom i prodajom smeše za biljke koja smanjuje vreme potrebno za njihovo uzgajanje.

Drugo mesto pripalo je kompaniji „BiOrganic” koju čine učenici Ekonomske škole u Nišu koji sakupljaju bilje na obroncima Stare planine i Jastrepca i izrađuju prirodne sapune, maske za lice i mešavine čajeva. Učenička kompanija „S-mass” iz Gimnazije „Bora Stanković” u Nišu osvojila je treće mesto sa specifičnim proizvodom od „pametne mase” koji razvija finu motoriku kod dece.

Pored ovih kompanija, na nacionalno finale plasirale su se i „e-Whale” Tehničke škole „Rade Metalac” u Leskovcu sa elektronskim uređajem koji omogućava proveru količine alkohola u krvi, kao i „Little Bottle” koju čine učenici Tehničke škole u Vlasotincu koji se bave proizvodnjom i prodajom zdravih i lekovitih napitaka. Zajedno sa pobednicima ostala tri regionalna takmičenja (jugozapadna i centralna Srbija, Vojvodina i Beograd), ovi učenici će se u Beogradu u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Briselu.

Kompanije je ocenjivao žiri u sastavu:

Nenad Stojanović, direktor Deli prostora za kreativno delovanje

Tamara Živadinović, suvlasnica kompanije Mena Group

Milivoje Jovanović, direktor organizacije ENECA

Stela Jovanović, šef Odseka za unapređenje poslovnog okruženja Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte grada Niša

Snežana Stanojević, upravnik ekspoziture Societe Generale Srbija banke u Nišu

Učenička kompanija je jedan od najpoznatijih programa Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Program Učenička kompanija deo je projekta Godina preduzetništva koji sprovodi Vlada Republike Srbije. Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Ministarstva privredeAmeričke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kompanije Telegroup i Roda centra u Nišu.

Sve fotografije sa takmičenja možete pogledati OVDE.