Ideja o proizvodnji igračaka punjenih materijalom koji se taloži prilikom procesa mašinskog sušenja veša, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom 12. decembra u Novom Sadu.

Takmičenje je okupilo 100 učenika iz 29 srednjih škola iz Alibunara, Bača, Bačke Palanke, Bačke Topole, Inđije, Kikinde, Novog Bečeja, Novog Sada, Pančeva, Pećinaca, Rume, Sente, Sombora, Sremske Mitrovice, Stare Pazove, Subotice, Šida, Vršca, Futoga i Zrenjanina.

Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu pomoću kojih će na profitabilan način iskoristiti sve ono što nastane kao višak u procesu proizvodnje. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija u sledećem sastavu:

Svetlana Babović, UniCredit banka

Aleksandar Janković, Univerzitet Metropolitan

Valentina Antić, OPENS 2019

Nataša Burka, preduzetnica

Prvo mesto osvojio je tim br. 13:

Siniša Jurišin (Elektrotehnička škola „9. maj“, Bačka Palanka)

Nina Bogdanović (Poljoprivredno-prehrambena škola, Sombor)

Marina Đurić (Medicinska škola „7. april“, Novi Sad)

Jelena Bojanić (Gimnazija „Sava Šumanović“, Šid)

Milica Suvačarov (Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“, Pančevo)

Mentor tima: Marko Dadić, Univerzitet Metropolitan

Drugo mesto pripalo je timu br. 7:

Ivona Jovanović (Tehnička škola “Milenko Verkić Neša”, Pećinci)

Jelena Tokin (ŠKolski centar “Nikola Tesla”, Vršac)

Aleksa Nišavić (Računarska gimnazija SMART, Novi Sad)

Ilija Dimić (Poljoprivredna škola, Bač)

Nevena Boškov (Srednja ekonomska škola, Sombor)

Mentor tima: Vladimir Ranisavljević, UniCredit banka

Tim br. 20 osvojio je treće mesto:

Ivana Kimpanov (Srednja škola, Novi Bečej)

Ilija Lazarević (Tehnička škola “Pavle Savić”, Novi Sad)

Milica Babijanović (Hemijsko-tehnološka škola, Subotica)

Matija Božović (Ekonomsko-trgovinska škola, Senta)

Đorđe Prodanović (Tehnička škola, Stara Pazova)

Mentor tima: Darko Tošić, UniCredit banka

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u januaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana (u aprilu 2019. u Podgorici) zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto pre deset godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, UniCredit banke, Ministarstva omladine i sporta i Univerziteta Metropolitan.