Ideja učenika iz Zaječara o jedinstvenoj hologramskoj kutiji koja na zabavan način prikazuje mladima različite kulturne sadržaje, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca istočne Srbije u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom onlajn u sredu i četvrtak.

Takmičenje je okupilo učenike srednjih škola iz Boljevca, Knjaževca, Majdanpeka, Sokobanje i Zaječara. Timovi su imali zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će učiniti da se mladi više uključe u kulturna dešavanja u svojim gradovima. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove i video prezentacije za svoje ideje koje su drugog dana takmičenja predstavili članovima žirija.

Pobedu je odneo tim učenika Tehničke škole u Zaječaru – Minčić Aleksa, Stojković Anja, Stefanović Sofija, Stešić Nikola i Balabanović Dimitrije.

Naša ideja je da spojimo dve nemoguće stvari za mlade u današnje vreme, zabavu i učenje, i to kroz digitalizaciju kulturno-umetničkih sadržaja”, objašnjavaju pobednici takmičenja.

Drugo mesto osvojio je tim “Learn&Earn” iz Gimnazije u Knjaževcu, dok je treće mesto pripalo timu “Kulturica” koga čine učenici Gimnazije “Mile Arsenijević Bandera” u Majdanpeku.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. 

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto pre dvanaest godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku svake školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.


Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, UniCredit banke, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, kompanije Oracle i Univerziteta Metropolitan.