Ideja o otvaranju prostora za čitanje i učenje u kome bi se služili napici od ginka koji poboljšavaju koncentraciju, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom 19. oktobra u Čačku.

Takmičenje je okupilo više od 100 učenika iz 26 srednjih škola iz jugozapadne Srbije, i to iz: Arilja, Bajine Bašte, Čačka, Čajetine, Gornjeg Milanovca, Guče, Ivanjice, Kraljeva, Krupnja, Ljiga, Mionice, Novog Pazara, Požege, Prijepolja, Raške, Užica, Valjeva i Vrnjačke Banje. Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će pomoći mladim ljudima da održe pažnju. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija i publici.

Pobedu je odneo tim koga su činili učenici Ekonomsko-trgovinske škole u Prijepolju, Srednje škole u Krupnju, Ekonomske škole u Čačku, Gimnazije u Ivanjici i Ekonomske škole u Užicu.

Većina studenata danas odlazi u kafiće ili se snebiva po drugim javnim mestima da bi nesmetano učila. Nesnađeni u takvoj situaciji vrlo često bivaju izbačeni iz kafića. Upravo je to bio motiv za osnivanje našeg hub-a”, objašnjavaju Ana, Dejan, Kristijan, Adelisa i Elena – članovi pobedničkog tima.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Učenike je ocenjivao panel žirija u sledećem sastavu:

  1. KATARINA TODOROVIĆ – kompanija Carmeuse
  2. SANDRA TANACKOVIĆ – Nordeus fondacija
  3. DRAGANA ŠUTIĆ – Naučno-tehnološki park Čačak

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), NCR Fondacije, UniCredit banke, kompanije Carmeuse i Univerziteta Metropolitan.   

  1. mesto

Ideja o otvaranju prostora za čitanje i učenje u kome bi se služili napici od ginka koji poboljšavaju koncentraciju,

Elena Petković (Gimnazija, Ivanjica)

Kristijan MIlovanović (Ekonomska škola, Čačak)

Dejan Jovanović (Srednja škola, Krupanj)

Ana Vukašinović (Ekonomska škola, Užice)

Adelisa Halilović (Ekonomsko-trgovinska škola, Prijepolje)

  1. mesto

Ideja o proizvodnji emitera elektroimpulsa preko elektroda sa pumpicama radi stimuliranja mozga električnim talasima za poboljšanje i održavanje pažnje

Ana Račić (Gimnazija, Vrnjačka Banja)

Dimitrije Roglić (Gimnazija, Raška)

Aleksa Šušić (MTŠ “14. oktobar”, Kraljevo)

Viktor Maksimović (Tehnička škola, Novi Pazar)

Dušan Antović (Gimnazija “Takovski ustanak”, Gornji Milanovac)

  1. mesto

Ideja o izradi aplikacije koja održava koncentraciju učenika kroz zanimljive sadržaje i korisne kvizove

Aleksa Stanić (Ekonomska škola, Valjevo)

Marija Vukosavljević (Tehnička škola, Kosjerić)

Milica Mihajilović (“1300 kaplara”, Ljig)

Tamara Jovičić (Medicinska škola, Čačak)

Milica Pokimica (Srednja škola “Kraljica Jelena”, Raška)