Ideja o postavljanju senzora duž zimskih staza koje bi preko aplikacije obaveštavale ljubitelje zimskih sportova o eventualnim opasnostima, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom 6. novembra u Čačku.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku UniCredit banke, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i Univerziteta Metropolitan.

Takmičenje je okupilo 100 učenika iz 25 srednjih škola iz jugozapadne Srbije, i to: Arilja, Čačka, Gornjeg Milanovca, Ivanjice, Kraljeva, Krupnja, Lučana, Ljiga, Novog Pazara, Požege, Prijepolja, Tutina, Užica, Valjeva i Vrnjačke Banje. Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će doprineti razvoju zimskih sportova u Srbiji. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija u sastavu:

Julijana Mijatović – regionalna direktorka Sektora za korporativno bankarstvo UniCredit banke
Predrag Pavlović – vlasnik kompanije Uspon
Goran Stamenović – profesor na Univerzitetu Metropolitan

Pobedu je odneo tim br. 1 koga su činili:

Draginja Obradović (SŠ „Sveti Ahilije“, Arilje)
Aleksandra Bogićević (SŠ „Dragačevo“, Lučani)
Strahinja Poledica (Medicinska škola, Užice)
Erna Fazlić (Ekonomsko-trgovinska škola, Priijepolje)
Mentor tima: Milica Mladenović, Univerzitet Metropolitan

Drugo mesto pripalo je timu br. 12:

Milica Živković (Poljoprivredna škola, Valjevo)
Nataša Radovanović (Ekonomska škola, Užice)
Stefan Rudinac (MTŠ “14. oktobar”, Kraljevo)
Sara Raković (Poljoprivredna škola “Ljubo Mićić”, Požega)
Luka Petrović (Gimnazija “Takovski ustanak”, Gornji Milanovac)
Mentor tima: Nikola Jovanović, UniCredit Banka

Treće mesto “otišlo je u ruke” tima br. 6:

Tamara Ivković (Ekonomska škola, Valjevo)
Ajša Nezirović (Gimnazija, Tutin)
Mila Simović (Ekonomska škola, Čačak)
Aleksandra Josipović (Ekonomska škola, Kraljevo)
Mentor tima: Ivana Petrović, Univerzitet Metropolitan

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana (u aprilu 2020. u Zagrebu) zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto pre dvanaest godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Sve fotografije sa takmičenja možete pogledati OVDE.