Učenička kompanija „BioAlly” iz Medicinske škole u Kruševcu osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija održanom u Novom Sadu od 19. do 21. maja 2019. godine. Ovi učenici se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom organskog praška sa surutkom čijim se rastvaranjem dobija napitak za regeneraciju organizma. Nagradu srednjoškolcima uručila je pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović, a oni će u julu predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija koje će biti održano u Lilu, u Francuskoj.  

Drugo mesto proglasio je Vukašin Grozdanović, koordinator projekta OPENS 2019 i to učeničkoj kompaniji „BioCare” (Medicinska škola „Sestre Ninković“, Kragujevac) koji proizvode specifične preparate od kombinacije maslačka i šargarepe.

Treće mesto je pripalo učenicima iz kompanije „Dolce Rosa” (Medicinska škola „Draginja Nikšić“, Sremska Mitrovica) koji izrađuju kozmetiku od derivata ruže. Diplome i nagradu uručila im je Ivana Mrđen, u ime kompanije ManpowerGroup Srbija.

Specijalna TeleGroup nagrada za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija otišla je u ruke učenika iz kompanije „Sixth Sense(Tehnička škola, Mladenovac) koji su razvili inovativni sistem koji osobama sa invaliditetom olakšava samostalno kretanje u javnom prostoru i istovremeno omogućava članovima porodica da ih u realnom vremenu lociraju gde god se nalazili. Nagrade su im uručili Stefan Đurović i Maja Milenković iz kompanije TeleGroup koji su i činili poseban panel žirija koji je ocenjivao primenu IT alata u poslovanju učeničkih kompanija.

Dvadeset najboljih timova iz srednjih škola širom Srbije predstavilo je u ponedeljak proizvode i usluge svojih kompanija u okviru prodajnog sajma u tržnom centru Promenada, dok su u utorak u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu prezentovali publici i žiriju biznis planove.

Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Program Učenička kompanija deo je projekta Vlade Republike Srbije „Decenija preduzetništva“ koji sprovodi Ministarstvo privrede, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji model preduzetničkog obrazovanja za učenike srednjih škola.

Žiri koji je ocenjivao učeničke kompanije bio je u sastavu:

Ivana Mrđen  –  koordinator u kompaniji Manpower Group Srbija

Dragan Vučur  –  izvršni direktor za komercijalne poslove kompanije SrbijaGas

Bojan Trifunjagić  –  IT konsultant u kompaniji Eryce AG

Borislav Despotović – novinar Radio-televizije Vojvodine

Rang-listu najbolje ocenjenih kompanija pogledajte OVDE.

U okviru Godišnje ceremonije dodele nagrada za doprinos i zasluge u razvoju preduzetničkog obrazovanja u Srbiji gostima su se obratili Svetlana Kisić, predsednica Upravnog odbora Dostignuća mladih u Srbiji, Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede, i Vukašin Grozdanović, koordinator projekta OPENS 2019.

Prva u nizu nagrada dodeljena je Vladimiru Pašiću, učeniku Gimnazije “9. maj” u Sremskoj Mitrovici koji je pobedio na konkursu „Etička dilema“ u okviru programa Biznis etika. 

Nagradu za prvo mesto na onlajn takmičenju „Titan“ osvojio je tim iz Srednje škole “Sezai Surroi” u Bujanovcu koga su činili Dren Hida i Fatijon Leka, a priznanje im je uručio Nenad Ristić, osnivač kompanije CarnoMed i alumnista programa koji je pre 16 godina osvojio ovu nagradu.

Titulu Najboljeg nastavnika godine ovog puta ponele su dve nastavnice: Biljana Petrović i Sofija Vukelić Miletić, iz Medicinske škole u Kragujevcu.

Najbolji poslovni volonter u školskoj 2018-2019. godini je Nenad Stojanović, osnivač organizacije ProAktiv i Deli prostor u Nišu. Nagradu mu je predao Siniša Čađo, ispred Američke agencije za međunarodni razvoj.

Njima su uručene nagrade i statue Preduzetnikus – rad studenta vajarstva Marka Vučkovića koji je osvojio prvu nagradu na konkursu za skulptorsko rešenje Preduzetnikusa koji organizacija Dostignuća mladih već godinama realizuje u saradnji sa Fakultetom primenjenih umetnosti u Beogradu.

Nagrade Alumni kluba za mlade lidere poneli su Nikola Adamović (UK BioCare), Nikola Ilić (UK Tengen Systems), Anja Jovanović (UK Dolce Rosa), Aleksa Vasojević (UK Charpik) i Milica Lazarević (UK Sixth Sense). Članovi Alumni kluba, predvođeni Nikolom Pavlovićem, uručili su im vaučere za učešće u šestodnevnom letnjem kampu u organizaciji Connecting Pančevo.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj, kompanije TeleGroup, projekta OPENS 2019, kompanije ManpowerGroup Srbija, i tržnog centra Promenada.

Sve fotografije sa takmičenja i ceremonije pogledajte OVDE, a video klip OVDE.

Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji se zahvaljuje svim učenicima, nastavnicima, partnerima i prijateljima na još jednoj uspešnoj školskoj godini u kojoj smo zajedno širili preduzetnički duh i unapređivali preduzetničko obrazovanje!