Selimo nacionalno finale u onlajn prostor! U malo drugačijim uslovima i sa prilagođenim pravilima, takmičenje će biti održano 17. i 18. juna, dok će proglašenje pobednika biti prenošeno uživo na profilu Dostignuća mladih na društvenoj mreži Facebook, i to 19. juna u 12h.   

Takmičenje organizuje Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj i kompanija TeleGroup i ManpowerGroup Srbija.

Ove godine, za titulu nacionalnog pobednika takmičiće se učeničke kompanije iz Bačke Palanke, Beograda, Zaječara, Knića, Kruševca, Lazarevca, Mladenovca, Niša, Novog Sada, Požege, Raške, Svilajnca, Svrljiga, Užica, Vrnjačke Banje i Vršca. Pobednici će predstavljati Srbiju na evropskom finalu koje će biti održano onlajn od 22. do 24. jula, kada će odmeriti snage sa najboljim učeničkim kompanijama iz 40 zemalja.

Učenici koji su “zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe “Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Program Učenička kompanija traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja.

Učeničke kompanije ocenjivaće petočlani žiri po unapred utvrđenim kriterijumima vezanim za kompanijski izveštaj, video prezentaciju, intervju i opšti utisak.

Poseban panel žirija sastavljen od predstavnika kompanije TeleGroup intervjuisaće učeničke kompanije i birati pobednika Nagrade za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija u poslovanju.

Nedelju dana pre takmičenja, Alumni klub organizacije Dostignuća mladih izabraće 5 mladih lidera koji su se istakli u radu svojih kompanija, doprineli zajedničkim rezultatima i imaju podršku svog tima.

Kratak opis delatnosti učeničkih kompanija pogledajte OVDE.

UČESNICI FINALA:

  Naziv učeničke kompanije Škola Grad
1 5M Medicinska škola Kruševac
2 Beauty Decor Ekonomska škola Užice
3 Bee Strong Stručna škola “Dušan Trivunac Dragoš” Svrljig
4 Byte Store Školski centar “Nikola Tesla” Vršac
5 Diet Family Medicinska škola Beograd
6 Double pleasure Ugostiteljsko-turistička škola Vrnjačka Banja
7 Eko Flame Školski centar “Nikola Tesla” Vršac
8 Golijsko blago Srednja škola „Kraljica Jelena“ Raška
9 Happy Snout Poljoprivredna škola “Ljubo Mićić” Požega
10 Indian chips Poljoprivredno-veterinarska škola Svilajnac
11 Instagram Premium Club Gimnazija “9. maj” Niš
12 K&L Bardic stories Gimnazija Zaječar
13 Maša i med Srednja škola Knić
14 NatureLab Medicinska škola Kruševac
15 NEST Medicinska škola Beograd
16 Pioner Company Tehnička škola “9. maj” Bačka Palanka
17 PIPO Tehnička škola ,,Kolubara“ Beograd
18 Signal Ekonomska škola Niš
19 Sixth Sense Tehnička škola Mladenovac Beograd
20 Školska mlekara Poljoprivredna škola Futog Novi Sad