Učenička kompanija „Sixth Sense“ iz Tehničke škole u Mladenovcu osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija održanom u četvrtak. Ovi učenici se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom pomagala za kretanje slepih i slabovidih osoba, a u julu će predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija koje će, umesto u Portugalu, biti održano onlajn. 

Ista učenička kompanija osvojila je i specijalnu TeleGroup nagradu za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija.

Drugo mesto osvojila je učenička kompanija „5M“ iz Medicinske škole u Kruševcu sa dizajniranim muškim mirišljavim narukvicama, dok je treće mesto pripalo učenicima iz kompanije „Bee Strong“ iz Srednje škole „Dušan Trivunac Dragoš“ u Svrljigu koji proizvode specifične pčelinje pogače – prihranu za pčele.

Snimak proglašenja pobednika pogledajte OVDE

Rang listu deset prvoplasiranih kompanija možete pogledati OVDE

Dvadeset najboljih timova iz srednjih škola širom Srbije predstavilo je proizvode i usluge svojih učeničkih kompanija panelu žirija kroz prezentaciju biznis planova, a takmičenje je održano onlajn zbog bezbednosti učesnika. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. U 20 najboljih ušle su škole iz Bačke Palanke, Beograda, Vrnjačke Banje, Vršca, Zaječara, Knića, Kruševca, Lazarevca, Niša, Novog Sada, Požege, Raške, Svilajnca, Svrljiga i Užica.

Žiri koji je ocenjivao srednjoškolske timove bio je u sastavu: Danica Stupar (BIZLife), Marko Miljković (ManpowerGroup), Siniša Čađo (USAID), Bojan Predojević (Profine) i Sandra Vlatković (Znanjem do posla).

Zadovoljstvo je videti da srednjoškolci kreiraju biznise koji imaju višu svrhu i rešavaju globalne probleme, a istovremeno sjajno koriste IT alate u poslovanju“, izjavio je Aleksandar Vratonjić Gligorijević iz kompanije TeleGroup.

Program Učenička kompanija deo je projekta Vlade Republike Srbije „Decenija preduzetništva“ koji sprovodi Ministarstvo privrede, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji model preduzetničkog obrazovanja za učenike srednjih škola.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj i kompanija TeleGroup i ManpowerGroup Srbija.

Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji već 15 godina sprovodi programe preduzetničkog obrazovanja u školama širom Srbije i deo je globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja postoji od 1919. godine.