U periodu od 2. do 4. juna organizacija Dostignuća Mladih uz podršku parntera: USAID Serbia, Ministarstva privrede, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kompanija ManPowerGroup i TeleGroup – realizovala jeje nacionalno takmičenje najboljih učeničkih kompanija! 

Preko 250 učenika iz 19 gradova iz svih delova naše žemlje  učestvovalo je u ovogodišnjim regionalnim takmičenjima programa Učenička kompanija, a 20 pobedničkih timova  iz 16 gradova i opština: Bačke Palanke, Beograda, Knjaževca, Kragujevca, Kruševca, Lazarevca, Mladenovca, Niša, Novog Sada, Požege, Prijepolja, Sremske Mitrovice, Svilajnca, Svrljiga, Užica i Zaječara –  plasiralo se na nacionalno finale. 

Odluku o pobedi na nacionalnom finala doneo je stručni žiri u sastavu:

  • Marija Škrbić Dražić, Koordinatorka za razvoj zajednice i društvenu odgovornost u kompaniji ManpowerGroup Srbija 
  • Svetlana Kijevčanin, Vođa tima za razvoj kadrova i obuka na USAID-ovom programu za konkurentnu privredu 
  • Katarina Milićević, Menadžer partner brenda KARE za Srbiju 
  • Borislav Despotović, Novinar i urednik Radio-televizije Vojvodina,

koji je u konkurenciji fenomenalnih ideja srednjoškolaca , istakao sledeće kao pobedničke:

Prvo mesto osvojila je učenička kompanija Nature Supreme iz Gimanzije u Kruševcu koja je osmislila inovativan proizvod koji rešava problem ukoliko ožednite, a nalazite se u prirodi. Dizajnirali su “Drop” – spravicu koja se implementira u stablo s ciljem ekstrakcije vode iz drveta. 

Drugo mesto osvojili su učenici iz učeničke kompanije Edu Games iz Prve kragujevačke gimnazije koja se bavi  kreiranjem edukativnih video igara baziranih na platformi Minecreaft, a njihov najpoznatiji junak je Banović Strahinja.  Ovi mladi kreativci zalažu se za unapređenje obrazovnog sistema uvođenjem virtuelnih sadržaja u učionicu zbog čega razvijaju i edukativne video materijale za nastavnike. 

Treće mesto zauzela je učenička kompanija koja je privukla posebnu pažnju naše medijske  javnosti – EkoLim iz gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu. Ovi srednjoškolci razvili su solarni panel koji služi za dopunsko zagrevanje vazduha u zatvorenim prostorijama, a koji je  napravljen od upotrebljenih limenki.

Posebnu nagradu za primenu informaciono-komunikacionih tehnologija u  poslovanju dodelila je kompanija Telegroup Ltd i njeni predstavnici: Kristina Knežević i Srđan Nasković koji su ovu nagradu uručili kompaniji EduGames iz Prve kragujevačke gimnazije. 

Članovi Alumni kluba organizacije Dostignuća Mladih uručili su i posebne nagrade: prvu za timski duh, koja je otišla u ruke kompanije BioFilter iz stručne škole „Dušan Trivunac Dragoš“ iz Svrljiga. Druga tradicionalna nagrada pod nazivom ‘’Mladi lideri“ pripala je srednjoškolcima koji su posebno istakli svoje liderske veštine, a oni su: Lazar Filipović iz učeničke kompanije Infinity, Tamara Ristić iz kompanije Vestra, Petar Mihajlović iz tima EduGames, Anđela Kanjo iz Moveably i Stefan Ignjatović iz Aquainno ekipe!

Talentovani srednjoškolci iz Kruševca predstavljaće sa svojom idejom Srbiju na Evropskom finalu najboljih učeničkih kompanija koje će se održati od 29. juna do 15. jula, a gde će imati priliku da ‘’odmere’’ snagu svoje kreativnost u konkurenciji  učeničkih kompanija iz 40 zemalja Evrope. Sjajna vest je da će sva tri prvoplasirana tima iz Srbije dobiti mogućnost da se bore za pobedu u okviru Public Award nagrade koju dodeljuje glas javnosti, tako da ćemo naše talentovani srednjoškolce moći da podržimo i onlajn glasanjem i obezbedimo im pobedu.

Za više informacija o dodeli, pratite Dostignuća Mladih u Srbiji na društvenim mrežama – Fejsbuk i Instagram i ostanite obavešteni o preduzetničkim idejama mladih iz cele Srbije.

U međuvremenu, pogledajte video proglašenja pobednika Nacionalnog takmičenja najboljih učeničkih kompanija, na kome je kao specijalan gost govorio i Milan Ljušić, državni sekretar u Ministarstvu privrede, koji je poslao snažnu poruku podrške mladima: