Ovogodišnje takmičenje u pisanju eseja u okviru programa  ‘’Poslovna etika’’ realizovano je od 7. do 28. aprila. Među mnogobrojnim radovima koji su stigli iz 21 srednje škole u 18 gradova Srbije, izdvojio se pobednički koji je dao najbolji odgovor na zanimljivu i vremenski relevantnu etičku dilemu.

Titula najboljeg rada ovogodišnje Etičke dileme odlazi u ruke učenice Nikoline Bonić iz Gimnazije „Sava Šumanović“ u Šidu, čiji mentor-nastavnik je bila Vesna Popović. Po oceni stručnog žirija, u ovom radu napravljen je odličan spoj jasnog fokusa na problem i traženja realističnog rešenja. Nikolina je u svom radu ponudila raznovrsnu i bogatu argumentaciju koja uvažava socio-ekonomski kontekst i zakonski okvir, ali i etički osetljive aspekte, zrelo promišljene implikacije svakog od ponuđenih predloga iz zadatka. Pobednički rad možete pročitati OVDE.

Pohvalu stručnog žirija dobio je esej učenice Ksenije Milovanović iz Pete ekonomske škole „Rakovica“ u Beogradu, čiji je nastavnik-mentor Snježana Đurđević. Ovaj rad istakao se u pogledu koherentnog vođenja argumentacije ka etički vrlo utemeljenom rešenju. 

Usledile su i pohvale za radove učenika Dragana ilića iz Gimnazije „Miloje Vasić“ iz Velikog Gradišta zbog originalnog filozofskog pristupa temi (nastavnik-mentor je Jasmina Glišić); Anastasije Todorović iz Srednje ekonomske škole u Leskovcu „Đuka Dinić“ zbog sistematičnosti u izlaganju (mentori: Živojin Prokopović i Irena Dikić) i Nine Šljukić iz Pete ekonomske škole „Rakovica“ iz Beograda čiji rad tek u drugom delu dostiže pun kapacitet argumentacije, a njen nastavnik-mentor je Aleksandra Stevanović.

Svim takmičarima se zahvaljujemo na učešću, trudu i sjajnim sastavima – vidimo se i sledeće godine uz još jednu etičku dilemu!