Program Girls Go Circular u drugoj godini realizacije uspešno je završila 2631 devojčica iz 45 srednjih škola širom Srbije.

Ovaj program koji finansira Evropska unija i Evropski institut za inovacije i tehnologiju sprovodi se u 15 zemalja južne i istočne Evrope i kao cilj ima povećanje broja žena koje se bave STEM oblastima, odnosno oblastima naučnih, tehnoloških, digitalnih i IT inovacija. U Srbiji program realizuje organizacija Dostignuća mladih.

Program Girls Go Circular namenjen je učenicama od 14 do 18 godina koje stiču preduzetničke i digitalne veštine kroz učenje o cirkularnoj ekonomiji odnosno o održivom korišćenju, potrošnji i ponovnoj upotrebi prirodnih resursa.

Tokom programa, učenice su se bavile istraživanjem na internetu, planirale kampanje na društvenim mrežama, kreirale video zapise i prezentacije i razvijale poslovne planove putem modula za učenje. Radile su pojedinačno i u timovima, a nastavnici su im pružali podršku kako bi na kraju učenice stekle međunarodni sertifikat iz teme koja ih interesuje.

U toku 2022. godine više od 3024 učenica je započelo program dok je 2631 učenica uspešno završila tražene module. U toku ovogodišnje implementacije programa obuhvaćeno je 183 nastavnika iz 83 škole iz 49 gradova širom Srbije.

Na osnovu postignutih rezultata, organizacija Dostignuća mladih u Srbiji nagrađuje škole sa najvećim brojem učesnica u programu.

Ove godine, škola koja je osvojila kompletno opremanje Mejkers Laba jer je u program uključila najveći broj učenica je Prva kragujevačka gimnazija! Ukupno 391 učenica ove škole je uspešno završila 2 obavezna i 1 izborni kurs što je uslov za završetak programa.

Ostale škole sa velikim brojem uspešno uključenih učenica i škole koje će biti novčano nagrađene u ovom ciklusu su: 

  • Ekonomska škola u Čačku sa 356 učenica
  • Šesta beogradska gimnazija sa 292 učenice
  • Četvrta gimnazija u Beograd koja je uspešno uključila 250 učenika
  • Medicinska škola Zvezdara sa 233 učenica

Zahvaljujemo se svim nastavnicima i učenicama koji su se uključili i prepoznali važnost ovog programa i tema koje su obrađene u okviru njega. Treća godina implementacije programa, biće novih modula sa novim temama, nadamo se i radujemo ponovnoj saradnji.