U sredu, 18. januara 2023. godine, održano je onlajn takmičenje za učenike srednjih škola u okviru programa S.A.V.E. Ambasadori. Cilj takmičenja je da podstakne srednjoškolce da prepoznaju ekološke i društvene probleme u svojim lokalnim zajednicama i predlože kreativna rešenja koja će poboljšati živote ljudi u njihovom okruženju.

Na takmičenju je učestvovalo 19 timova iz 11 srednjih škola iz Beograda, Gornjeg Milanovca, Čačka, Ivanjice, Niša, Leskovca, Novog Sada, Zaječara, Paraćina i Vršca.

Prvo mesto osvojio je tim “SFP Semafori” iz Medicinske škole u Čačku. Ovaj tim istakao je problem bezbednosti u saobraćaju u okolini svoje škole i predložio nov način obeležavanja raskrsnice koji bi omogućio učenicima da se osećaju bezbednije na putu do škole.

Drugo mesto osvojio je tim “Air pollution in Gornji Milanovac” iz Gimnazije “Takovski ustanak” u Gornjem Milanovcu. Kako je ovaj grad jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom u svetu, učenici su mapirali najveće zagađivače i kao rešenje ponudili pokretanje inicijative za ugradnju filtera na postrojenjima koja zagađuju vazduh.

Treće mesto osvoio je tim “Parking” iz Gimnazije u Ivanjici koji je koji je predočio problem parkiranja zbog kojeg su često ugroženi pečaci, ali i životna sredine jer vozači gube vreme kružeći gradom u potrazi za slobodnim mestom. Kao rešenje ponudili su aplikaciju koja će pomoći svim sugrađanima da lakše pronađu parking mesto i oslobode trotoar kako bi svi stanovnici uživali u svom gradu.

Žiri koji je ocenjivao timove činili su zaposleni u Banci Intesa:

Jela Milanović – Menadžerka za razvoj proizvoda i usluga za mali biznis

Sandra Lazarević – Direktorka Sektora za PR i marketing komunikacije

Đorđe Stojanovski – Član Izvršnog odbora i direktor za upravljanje rizicima

Slađana Burić – Direktorka odeljenja za obuku i razvoj zaposlenih

Branislav Jovanović – Menadžer za društveno odgovorno poslovanje.

Program S.A.V.E. Ambasadori deo je međunarodne inicijative iza koje stoji mreža Intesa Sanpaolo grupe FLITN “Financial Literacy International Network”, a program se pored Srbije sprovodi u Italiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Egiptu, Češkoj, Moldaviji, Rumuniji, Sloveniji, Ukrajini i Mađarskoj. U Srbiji je program realizovan u saradnji Banke Intesa Beograd i organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.