Beograd, 13-15. maj 2018.

Učenička kompanija „Groove Street” iz Pete ekonomske škole u Beogradu osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija održanom u Beogradu od 13. do 15. maja 2018. godine. Ovi učenici se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom narukvica sa QR kodom koji u sebi sadrži informacije o zdravstvenom stanju osobe koja je nosi pa je eventualno pružanje prve pomoći toj osobi olakšano. Nagradu ovim srednjoškolcima uručila je pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović, a oni će u julu predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija koje će po prvi put biti održano u Beogradu.   

Drugo mesto osvojila je učenička kompanija „Lab&Health” (Medicinska škola „Sestre Ninković“, Kragujevac) sa specifičnim kozmetičkim proizvodima sa dodatkom ljute papričice, dok je treće mesto pripalo učenicima iz kompanije „Joint Venture” (Srednja škola „Dušan Trivunac Dragoš“, Svrljig) koji koriste otpad iz procesa prerade aromatičnog bilja radi proizvodnje prostirki za kućne ljubimce.  

Specijalna TeleGroup nagrada za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija otišla je u ruke učenika iz kompanije „Archive Codex“ (Gimnazija „Bora Stanković“, Niš) koji izrađuju aplikacije za pametne telefone namenjene učenicima koji žele da na lak način organizuju svoje radno i slobodno vreme.

Dvadeset najboljih timova iz srednjih škola širom Srbije predstavilo je u ponedeljak proizvode i usluge svojih kompanija u okviru prodajnog sajma u tržnom centru Delta Siti, dok su u utorak prezentovali publici i žiriju biznis planove. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Program Učenička kompanija deo je projekta Vlade Republike Srbije „Decenija preduzetništva“ koji sprovodi Ministarstvo privrede, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji model preduzetničkog obrazovanja za učenike srednjih škola.

Žiri koji je ocenjivao učeničke kompanije bio je u sastavu:

Marko Miljković i Tijana Polak – Manpower Group Srbija

Vidosava Džagić – Privredna komora Srbije

Ljiljana Bjeličić – MVP Workshop

Dragana Stajić – Saga doo Beograd

Poseban panel žirija sastavljen od Marijane Gobeljić (marketing menadžer) i Bratislava Nikolića (account menadžer) ocenjivao je primenu informaciono-komunikacionih tehnologija u poslovanju za specijalnu TeleGroup nagradu.

U okviru Godišnje ceremonije dodele nagrada za doprinos i zasluge u razvoju preduzetničkog obrazovanja u Srbiji gostima su se obratili Svetlana Kisić, predsednica Upravnog odbora Dostignuća mladih u Srbiji, Gordana Stepić, savetnica ministra prosvete, i Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede.

Prva u nizu nagrada dodeljena je Anki Simeunović, učenici Ekonomske škole u Užicu koja je pobedila na konkursu „Etička dilema“ u okviru programa Biznis etika. Nagradu za prvo mesto na onlajn takmičenju „Titan“ osvojio je tim iz Srednje turističke škole u Beogradu koga su činili Milica Petrović i Kosta Jovanović, a priznanje im je uručio Nemanja Glavinić u ime organizacije Dostignuća mladih.

Titulu Najboljeg nastavnika godine ovog puta ponela je Marijana Knežević, nastavnica Geodetske tehničke škole u Beogradu, kojoj je uručena nagrada i statua Preduzetnikus, rad studentkinje vajarstva Katarine Jocić.

Najbolji poslovni volonter u školskoj 2017-2018. godini je Marijana Pavlović, menadžerka ljudskih resursa u kompaniji KPMG Serbia.

Nagrade JA Alumni Serbia za mlade lidere poneli su Anđelija Mitrović (Srednja škola “Sveti Trifun”, Aleksandrovac), Milica Pavlović (Tehnološka škola, Paraćin), Mladen Dončić (Medicinska škola “Sestre Ninković”, Kragujevac), Filip Šućurović (Elektrotehnička škola “Mihajlo Pupin”, Novi Sad) i Petar Urošević (Farmaceutsko-fizioterapeutska škola, Beograd). Članovi Alumni kluba, Marko Stanković i Andrijana Arsić, uručili su im vaučere za učešće u šestodnevnom letnjem kampu u organizaciji Connecting iz Pančeva. 

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj i kompanija TeleGroup i ManpowerGroup Srbija.

Sve fotografije sa takmičenja možete pogledati OVDE