Algoritamske mačije oči za bicikl koje pri smanjenju brzine prikazuju jače svetlo kao znak drugim učesnicima u saobraćaju, osigurale su pobedu učeničkoj kompaniji “SureLight” iz Velike Britanije na Evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija održanom u Beogradu od 16. do 19. jula 2018. godine.

Na ceremoniji dodele nagrada, drugo mesto pripalo je srednjoškolskoj kompaniji “Okelvin”, predstavniku Italije, koja se predstavila fotohromatskim etiketama za hranu i piće koje označavaju idealnu temperaturu za konzumaciju, dok su čokoladice koje sadrže zrikavce iz domaćeg uzgoja donele treće mesto kompaniji “Bugman’s Best” iz Finske.

Specijalna TeleGroup nagrada za najbolju poslovnu filozofiju otišla je u ruke grčkim srednjoškolcima koji su osmislili “pametnu” kacigu za motocikliste povezanu sa motorom. Ova kaciga onemogućava pokretanje motora ukoliko nije već na glavi a u toku vožnje dodatno obezbeđuje vozača posebnim senzorima koji detektuju promene brzine. Filantropski koncept učenika koji predstavljaju Norvešku kroz kompaniju “Art of Joy” doneo im je ManpowerGroup nagradu za “najspremnije za posao”. Ovi srednjoškolci prodaju majice koje su dizajnirala deca koja se leče na odeljenju za onkologiju bolnice u Oslu, a profit ulažu u organizaciju zabavnih aktivnosti za decu sa odeljenja.

Tokom tri dana takmičenja u Beogradu, srednjoškolci iz 37 zemalja okupljeni u 39 učeničkih kompanija predstavili su javnosti svoje inovativne proizvode i usluge kroz četiri faze takmičenja, a ocenjivao ih je panel žirija sastavljen od 30 predstavnika najvećih svetskih kompanija.

Učenička kompanija je obrazovni program svetske mreže Junior Achievement koji omogućava srednjoškolcima da steknu iskustvo vođenja sopstvene kompanije, sa realnim proizvodima i uslugama. Tokom prošle školske godine, više od 340 hiljada učenika u Evropi je pohađalo ovaj program, a samo u Srbiji osnovano je 144 učeničkih kompanija.

Ovo takmičenje su realizovale organizacije Dostignuća mladih i JA Europe, uz podršku Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Evropske komisije, kao i kompanija AT&T, AXA, Citi, Delta Air Lines, FedEx, ManpowerGroup, Oracle i TeleGroup.

Sve fotografije sa takmičenja možete pogledati OVDE