Ideja o plasiranju “pametne“ rukavice koja pomaže kupcima da u prodavnici brže pronađu određene artikle, saznaju njihovu cenu ili nutritivnu vrednost, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom 17. oktobra 2018. godine u Leskovcu.

Takmičenje je okupilo 116 učenika iz 24 srednje škole iz jugoistočne Srbije, i to: Aleksinca, Blaca, Bojnika, Leskovca, Medveđe, Niša, Pirota, Prokuplja, Svrljiga, Vladičinog Hana, Vlasotinca, Vranja, Vučja i Žitorađe. Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će pomoći velikim trgovinskim lancima da se razlikuju i istaknu među rastućom konkurencijom.

Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija u sastavu:

Predrag Mitrović, UniCredit Bank Srbija

Goran Stamenović, Univerzitet Metropolitan

Milan Spirovski, Junior Achievement Macedonia

Prvo mesto osvojio je tim br. 7:

Milena Lapčević (Srednja škola, Blace)

Jovana Đorđević (Srednja poljoprivredno-veterinarska škola „Stevan Sinđelić“, Vranje)

Aleksandra Stamenković (Ekonomska škola „Đuka Dinić“, Leskovac)

Anđela Durmišević (Ekonomska škola, Niš)

Milutin Milošević (Gimnazija, Prokuplje)

Mentor tima: Ivana Petrović, Univerzitet Metropolitan

Timu br. 20 pripalo je drugo mesto:

Marija Mitić (Ekonomska škola, Žitorađa)

Aleksandra Kostić (Poljoprivredna škola, Leskovac)

Ilija Nikolić (Srednja škola “Dušan Trivunac Dragoš”, Svrljig)

Mladen marković (Pravno-poslovna škola, Niš)

Mina Joksimović (Tehnička škola “Rade Metalac”, Leksovac)

Mentor tima: Bojana Stojanović, Univerzitet Metropolitan

Trećeplasirani bio je tim br. 10:

Milica Stanković (Tehnička škola “Boško Krstić”, Bojnik)

Đorđe Nikolić (Gimnazija “Bora Stanković”, Niš)

Miljan Tasić (Tehnička škola, Vranje)

Lidija Stević (Gimnazija, Prokuplje)

Natalija Ignjatović (Tehnička škola, Vladičin Han)

Mentor tima: Marija Raonić, UniCredit banka

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u januaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana (u aprilu 2019. u Podgorici) zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto pre deset godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća Mladih u Srbiji/Junior Achievement Serbia uz finansijsku podršku UniCredit banke, Ministarstva omladine i sporta, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i Univerziteta Metropolitan.