U sredu, 17. aprila, u prostorijama UniCredit banke u Beogradu održano je Nacionalno takmičenje učeničkih kompanija iz socijalnog preduzetništva na kome je učestvovalo 13 timova iz srednjih škola iz Kikinde, Arilja, Leskovca, Požarevca, Svilajnca, Prokuplja, Aleksinca, Žitorađe, Niša, Užica i Beograda koji se u okviru svojih učeničkih kompanija bave rešavanjem nekog društvenog problema na ekonomski održiv način.

Učenička kompanija je program globalne mreže Junior Achievement koji se sprovodi širom sveta, a u Srbiji ga realizuje organizacija Dostignuća mladih. Evropska komisija je ovaj program označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su zaposleni u učeničkim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja.

Ovo takmičenje je deo evropskog programa iz socijalnog preduzetništva koji pored Srbije obuhvata još 9 zemalja i to Grčku, Španiju, Dansku, Belgiju, Rumuniju, Maltu, Italiju, Nemačku i Holandiju.

U Srbiji ovaj program se sprovodi pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede i projekta Godina preduzetništva, kao i Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i UniCredit banke, a realizuje ga organizacija Dostignuća mladih u Srbiji.

Učeničke kompanije ocenjivao je žiri u sledećem sastavu:

~ Ivana Simonović, UniCredit Banka

~ Ljiljana Marković, Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije Beograd

~ Viktorija Petrović, Inicijativa Rich Kids of Knowledge

~ Miodrag Shrestha, Projekat podsticanja zapošljavanja mladih

A pobedu su odnele sledeće učeničke kompanije:

1. mesto: učenička kompanija „Mikro bilje“ (Poljoprivredna škola PK „Beograd“)

2. mesto: učenička kompanija „Click Lock“ (Tehnička škola „Rade Metalac“, Leskovac)

3. mesto: učenička kompanija „Sokko“ (Ekonomska škola, Niš)

Sve fotografije sa takmičenja možete pogledati OVDE.