Sedmu godinu za redom, međunarodno takmičenje Poslovni izazov zapadnog Balkana okupio je učenike srednjih škola iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Ovo trodnevno takmičenje u preduzetničkim veštinama bilo je održano od 23. do 25. aprila u Budvi i Podgorici.

Takmičenje je okupilo 80 učenika iz 55 srednjih škola, koji su pobedili na regionalnim i nacionalnim takmičenjima održanim u četiri zemlje u ovoj školskoj godini, u konkurenciji od više od 1200 učenika.

Prvog dana takmičenja, učenici podeljeni u 20 mešovitih timova dobili su zadatak da kreiraju uslugu ili proizvod koji će obogatiti život mladih u ruralnim područjima. Četvoro učenika koji formiraju jedan tim dolaze iz četiri zemlje i nisu se poznavali pre početka takmičenja, što je činilo izazov još većim. Drugog dana su razvijali svoje poslovne ideje uz podršku mentora sa Univerziteta Donja Gorica, a u ponedeljak su žiriju prezentovali svoje biznis planove nakon čega je organizovana dodela nagrada pobednicima.

Žiri je bio u sledećem sastavu:

Marko Nišavić – Berza d.o.o.

Milan Dragić – Montenegro Biznis Alijansa

Nenad Vujadinović – UDG

Aleksandra Gačević – freelancer

Cilj ovog takmičenja je da razvijanjem komunikacijskih i prezentacijskih veština, učenici steknu samopouzdanje, a razvijanjem ideje od “nule” do biznis plana učenici postaju svesni svojih mogućnosti i tako unapređuju svoj preduzetnički duh. Takođe, takmičenje ističe važnost povezivanja mladih ljudi koji žive na teritoriji zapadnog Balkana i budi svest o neophodnosti zajedničkih aktivnosti na regionalnom nivou.

Pobedu je odneo tim br. 12 koga su činili:

Aleksandra Vesković  (Ekonomsko-trgovinska škola „Knjaz Miloš“, Gornji Milanovac)

Lucija Gržan  (Šumarska i drvodeljska škola, Karlovac)

Almedin Beganović  (Elektrotehnička škola, Tuzla)

Uroš Kaludjerović  (Elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“, Danilovgrad)

Mentor tima: Amer Hadžimušović, UDG

Drugo mesto osvojili su sledeći učenici:

Aleksa Nišavić  (Računarska gimnazija „Smart“, Novi Sad)

Sara Siladji  (Srednja škola Dugo Selo, Dugo Selo)

Slaven Žarić  (SŠC „Nikola Tesla“, Brod)

Matilda Stjepčević  (SMŠ „Mladost“, Tivat)

Mentor tima: Slađana Grbović UDG

Treće mesto pripalo je timu u sastavu:

Viktorija Franjčić  (Srednja škola Dugo Selo, Dugo Selo)

Sara Broćić  (Srednja škola Dragačevo, Guča)

Matija Marović  (SSŠ „Sergije Stanić“, Podgorica)

Edina-Luisa Janić  (Srednja mješovita škola, Živinice)

Mentor tima: Ema Mandić, UDG

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj, i partnerstvo sa regionalnim organizacijama: Udruga Preduzetni i Obrazovna grupa Zrinski u Hrvatskoj, Univerzitet Donja Gorica i Studentski biznis centar u Crnoj Gori, i Munja inkubator i platforma Hocu.ba u Bosni i Hercegovini.

 „Dostignuća mladih” je jedna od nacionalnih organizacija u okviru globalne mreže programa preduzetničkog obrazovanja Junior Achievement Worldwide, nastale 1919. godine u SAD a danas sačinjene od 121 članice sa svih kontinenata. Misija organizacije je priprema i inspirisanje učenika osnovnih i srednjih škola za život i rad u savremenom svetu kroz implementaciju obrazovnih programa iz oblasti preduzetništva, poslovanja i finansijske pismenosti.