Prvo mesto na takmičenju održanom 28. marta u Kragujevcu osvojili su učenici Medicinske škole “Sestre Ninković” u Kragujevcu koji u okviru svoje učeničke kompanije “Bio Care” proizvode preparate i namirnice koristeći lekovita svojstva maslačka i šargarepe.

Džem od luka doneo je drugo mesto srednjoškolcima iz Poljoprivredno-veterinarske škole u Svilajncu, dok je treće mesto pripalo kompaniji “BioAlly” Medicinske škole u Kruševcu koja proizvodi lek za mamurluk na bazi surutke. Kompanija “Charpik” iz Prve kragujevačke gimnazije osvojila je četvrto mesto sa sistemom koji pomaže poljoprivrednicima da lakše prate razvoj kultura koje uzgajaju.

Zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja, ovi učenici će se u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Lilu, u Francuskoj.

Svoje proizvode i usluge ponudilo je 26 učeničkih kompanija iz Knića, Kragujevca, Kruševca, Požarevca, Smedereva, Smederevske Palanke, Svilajnca, Trstenika i Velike Plane, a ocenjivao ih je sledeći panel žirija:

Marko Slavković i Marijana Simić (Ekonomski fakultet u Kragujevcu)

Slobodan Zarnić (SB/Kreativni studio)

Danijela Dimitrijević (Razvojni biznis centar Kragujevac).

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kompanija TeleGroup i ManpowerGroup, kao i tržnog centra Kragujevac Plaza.

Sve fotografije sa takmičenja možete pronaći OVDE