Zaštita životne sredine i preduzetništvo obeležili su prethodnu nedelju ali i sam kraj kalendarske godine. U četvrtak i petak, 21-22. decembra, organizovali smo najbrojnije onlajn takmičenje pod nazivom Izazov Specijal.

Takmičenje Izazov Specijal organizujemo četvrti put za redom a sve sa ciljem da stvorimo novu generaciju preduzetnika koji vode računa o zaštiti životne sredine. U onlajn okruženju okupili smo 202 učenika iz 39 srednjih škola u 29 gradova.

Učenici okupljeni u školske timove radili su na rešenjima kako smanjiti ekološki otisak u vreme novogodišnjih praznika i odgovornim ponašanjem usporiti klimatske promene, a sačuvati novogodišnju čaroliju.

Događaj smo počeli predavanjem mlade preduzetnice, alumnistkinje naših programa Anđele Kanjo koja je podelila sa učenicima svoj razvojni put i motivisala ih da rade na razvoju svojih ideja.

Prvog dana takmičenja učenici su uz pomoću predstavnika Alumni kluba Dostignuća mladih radili na definisanju i razvoju svojih ideja dok su u toku drugog dana svoja rešenja predstavljali članovima žirija.

Žiri koji je saslušao ideje i na kraju izabrao najbolje bio je u sledećem sastavu:

  • Mirjana Đorđević, UniCredit Banka
  • Isidora Dačković, UniCredit Banka
  • Sonja Nedić, NCR Atleos
  • Nemanja Lisov, NCR Voyix
  • Gorana Jovanović, edukatorka za razvoj zajednice
  • Nenad Spasojević, Centar za kreiranje politika i strategija

Od 40 timova, žiri je izabrao 4 tima koji su ušli u superfinale:

  1. Tim iz Šeste beogradske gimnazije
  2. Tim iz Četvrte gimnazije u Beogradu
  3. Tim iz Medicinske škole „dr Aleksa Savić“ u Prokuplju
  4. Tim iz Ekonomske škole u Užicu

Po ocenama žirija, tim koji je poneo titulu ovogodišnjeg šampiona takmičenja Izazov Specijal dolazi iz Šeste beogradske gimnazije. Tim “EKOMOTAČ”, inspirisan tradicionalnom japanskom furoshiki tehnikom pakovanja poklona, osmislio je ekološku alternativu za ukrasni papir.

Veliku zahvalnost dugujemo svim mentorima iz Alumni kluba Dostignuća mladih u Srbiji ali i trenerima, Jelici Stanišić i Nemanji Jovanoviću koji su vodili timove kroz ceo proces “od ideje do realizacije”.

Takmičenje Izazov Specijal podržali su NCR fondacija, UniCredit fondacija i Američka agencija za međunarodni razvoj USAID.