Program Girls Go Circular koji sprovodi organizacija Dostignuća mladih u Srbiji osnažio je u protekloj godini 1193 devojčice iz 35 srednjih škola širom Srbije da se bave STEM oblastima.  

Program je finansiran od strane Evropske unije i Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju a u toku ove godine realizovan je u 27 zemalja južne i istočne Evrope. Cilj programa je povećanje broja devojčica koje se bave oblastima naučnih, tehnoloških, digitalnih i IT inovacija. Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji učestvuje u realizaciji ovog programa već treću godinu za redom, odnosno od samog početka sprovođenja programa.

Program Girls Go Circular namenjen je učenicama od 14 do 18 godina koje stiču preduzetničke i digitalne veštine kroz učenje o cirkularnoj ekonomiji odnosno o održivom korišćenju, potrošnji i ponovnoj upotrebi prirodnih resursa.

Tokom realizacije, učenice su se bavile istraživanjem na internetu, planirale kampanje na društvenim mrežama, kreirale video zapise i prezentacije i razvijale poslovne planove putem modula za učenje. Radile su pojedinačno i u timovima, a nastavnici su im pružali podršku kako bi na kraju učenice stekle međunarodni sertifikat iz teme koja ih interesuje.

Program je realizovan od oktobra do kraja decembra 2023. godine i u tom periodu više od 1800 učenica je započelo program dok su 1193 učenice uspešno završile tražene module. U toku ovogodišnje implementacije programa obuhvaćeno je 35 srednjih škola širom Srbije i uključeno 87 nastavnika.

Na osnovu postignutih rezultata, organizacija Dostignuća mladih u Srbiji nagrađuje škole sa najvećim brojem učesnica u programu.

Ove godine, škola koja je osvojila kompletno opremanje Mejkers Laba jer je u program uključila najveći broj učenica je Gimnazija “Bora Stanković” iz Niša! Čak 280 učenica ove škole uspešno je završilo 2 obavezna i 1 izborni kurs što je uslov za završetak programa.

Ostale škole sa velikim brojem uspešno uključenih učenica i škole koje će biti novčano nagrađene u ovom ciklusu su: 

  • Medicinska škola iz Kruševca sa 164 učenice
  • Zrenjaninska gimnazija sa 142 učenice
  • Medicinska škola iz Užica koja je uspešno uključila 95 učenika
  • Tehnička škola “Mileva Marić Ajnštajn” iz Novog Sada sa 62 učenica

Čestitamo i zahvaljujemo se svim nastavnicima i učenicama koji su se uključili i stekli neka nova znanja o cirkularnoj ekonomiji i STEM oblastima. Sledeća, četvrta godina implementacije već je u pripremi i nadamo se da će se još veći broj učenica, nastavnika i škola uključiti u osnaživanje srednjoškolki širom Srbije.