Nakon dve godine uspešne realizacije i 5 200 učenica srednjih škola širom Srbije koje su osnažene da se bave STEM oblastima, nastavljamo program Girls Go Circular i ove godine.

Pozivamo sve nastavnike koji su zainteresovani za sprovođenje programa u svojim srednjim školama da se prijave za novu obuku koja će biti realizovana u nekoliko termina u drugoj nedelji oktobra. Nastavnike koji su pohađali neku od prethodnih obuka ohrabrujemo da se ponovo prijave budući da je ovogodišnja obuka nadograđena novim sadržajima. Prijava se vrši popunjavanjem kratkog upitnika na ovom LINKU.

Program Girls Go Circular koji finansira Evropska unija i Evropski institut za inovacije i tehnologiju sprovodi se u 27 zemalja južne i istočne Evrope i kao cilj ima povećanje broja žena koje se bave STEM oblastima, odnosno oblastima naučnih, tehnoloških, digitalnih i IT inovacija. Srbija je jedna od 11 zemalja koje su učestvovale u realizaciji programa od prve godine a zbog velikog interesovanja nastavnika i učenica organizacija Dostignuća mladih u Srbiji realizovaće program i u toku ove školske godine.

Projekat se realizuje kroz obrazovnu platformu (https://circularlearningspace.eu/?tenant=JA_Serbia) u okviru koje učenice imaju priliku da prodube svoja znanja o cirkularnoj ekonomiji uz sticanje digitalnih i preduzetničkih veština. Platforma i kursevi na platformi dizajnirani su tako da uključe učenike u praktične aktivnosti, kako pojedinačno, tako i kroz grupni rad, i osnaže ih da rade na rešenjima važnih društvenih i ekoloških izazova. Ovo može da bude sjajna polazna tačka za sve oni koji žele da učestvuju u programu Učenička kompanija, ali još uvek nemaju ideju čime da se bave. 

Platforma je ove godine obogaćena novim temama, zadacima i kursevima, a učenice će imati priliku da pored 2 obavezna kursa biraju između 13 izbornih i izaberu temu koja najviše odgovara njihovim interesovanjima.