U saradnji sa UNICEF Srbija, od 26. do 28. septembra realizovali smo UPSHIFT radionicu u hotelu Srbija, u Beogradu.

54 mladih iz beogradskih opština okupljenih u 11 timova imalo je priliku da se tri dana druži i uz mentorsku podršku rešava izazove zagađenja vazduha u svojim lokalnim zajednicama.

Pet timova koji su dobili novčanu podršku za realizaciju ideje su: Pentlisti, Bio team, Eco Lucrum, Optimum pan i MZS 11550 i dolaze nam iz Mladenovca, Rakovice, Pančeva i Lazarevca.

Tim Eco Lucrum iz Beograda koji će se u narednim mesecima baviti edukacijom učenika srednjih i osnovnih škola i kroz igru podeliti korisna znanja o prevenciji požara. Oni su osmislili društvenu igricu FIRE PLAY koju će koristiti tokom radionica. U realizaciji ideje glavni oslonac biće njihova mentorka

Tim MZS11550 iz Lazarevca koji će praviti arduino merače zagađenja vazduha i čiji će rezultati merenja biti prikazani u školskim hodnicima uz razne afirmativne poruke i druge vidove kampanje uticaće na povećanje svesti o ovom problemu u svojoj školi. Najveća podrška u realizaciji biće mentor Alen Piljak.

Tim PENTLISTI dolazi nam iz Mladenovca koji će napraviti botanički vrt u okviru Tehničke škole u Mladenovcu. Vrt će služiti i kao zelena učionica na otvorenom. Mentorka koja će biti uz njih prilikom rada u narednim mesecima je Ivana Katančević.

Tim Bio team koji nam takođe dolazi iz Mladenovca i koji će razvijati platformu sa ciljem motivisanja mladih da svakodnevno preduzimaju korake za unapređenje kvaliteta vazduha kroz sakupljanje individualnih poena. Goran Gabrić je njihov mentor i njegova podrška će u naredna 3 meseca biti bitan faktor u realizaciji ideje.

Tim Optimum pan iz Pančeva – koji će među svojim vršnjacima promovisati značaj očuvanja vazduha i to tako što će organizovati takmičenje u okviru kojeg će podstaknuti učenike da uvedu bicikl kao njihovo svakodnevno prevozno sredstvo. Njihov mentor i podrška u toku ovog procesa biće mentor Nikola Trkić.

Hvala svim učesnicima na uloženom trudu, timskom radu i pozitivnoj energiji koja je obeležila UPSHIFT radionicu!

Hvala trenericama, mentorima i petočlanom žiriju koji su bili sjajna podrška našim učesnicima na putu ka osmišljavanju rešenja za uočene probleme i kreiranju pozitivne promene.