Ideja o proizvodnji bicikala od recikliranih materijala i na električni pogon, osvojila je prvo mesto na takmičenju srednjoškolaca iz preduzetničkih veština „Poslovni izazov zapadnog Balkana” održanom u Beogradu od 22. do 24. aprila 2017. godine. Takmičenje je okupilo 80 učenika iz 57 srednjih škola iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, koji su pobedili na regionalnim i nacionalnim takmičenjima održanim u četiri zemlje u ovoj školskoj godini, u konkurenciji od više od 1200 učenika.

Prvog dana takmičenja, učenici podeljeni u 20 mešovitih timova dobili su zadatak da kreiraju uslugu ili proizvod koji će unaprediti vožnju biciklom i povećati broj biciklista. Četvoro učenika koji formiraju jedan tim dolaze iz četiri zemlje i nisu se poznavali pre početka takmičenja, što je činilo izazov još većim. Drugog dana su razvijali svoje poslovne ideje uz podršku mentora iz Alumni kluba Dostignuća mladih, UDG Montenegro i UniCredit banke, a u ponedeljak su žiriju prezentovali svoje biznis planove nakon čega je organizovana dodela nagrada pobednicima.

Žiri je bio u sledećem sastavu:

Miroslava Tešin Popović – menadžer za korporativnu društvenu odgovornost kompanije Telekom Srbija

Branko Belić – menadžer za rad sa privredom u UniCredit banci 

Natalija Sandić – menadžer programa za međunarodnu saradnju i finansiranje u Fondu za inovacionu delatnost

Neven Tubić – osnivač i direktor kompanije Dotas

Adnan Bukva – sekretar Udruženja poslodavaca kantona Goražde

Ovo takmičenje se organizuje petu godinu za redom, a posle Beograda (2013.), Sarajeva (2014.), Podgorice (2015.) i Zagreba (2016.), grad domaćin je ponovo bio Beograd. Cilj je da razvijanjem komunikacijskih i prezentacijskih veština, učenici steknu samopouzdanje, a razvijanjem ideje od “nule” do biznis plana učenici postaju svesni svojih mogućnosti i tako unapređuju svoj preduzetnički duh. Takođe, takmičenje ističe važnost povezivanja mladih ljudi koji žive na teritoriji zapadnog Balkana i budi svest o neophodnosti zajedničkih aktivnosti na regionalnom nivou.

Pobedu je odneo tim br. 17 koga su činili:

Tarik Jašarević (Mješovita srednja hemijska škola, Tuzla)

Laura Rimac (Prehrambeno-tehnološka škola, Zagreb)

Sofija Deda (Gimnazija „25. maj“, Podgorica)

Kadir Hodžić (Gimnazija „Jezdimir Lovrić“, Sjenica)

Drugo mesto pripalo je timu br. 9:

Omar Zolj (Srednja medicinska škola, Mostar)

Ines Kuzmek (Srednja škola, Vrbovec)

Mirjana Jakovljević (Medicinska škola “Sestre Ninković”, Kragujevac)

Azra Suruliz (Gimnazija “Tanasije Pejatović”, Pljevlja)

Tim br. 4 osvojio je treće mesto:

Rade Primorac (SSŠ “Dr. fra Slavka Barbarića”, Čitluk)

Boban Živanović (Prva gimnazija, Beograd)

Ana Zelić (Srednja škola, Dugo Selo)

Nikoleta Perović (Gimnazija, Cetinje)

Specijalna nagrada Alumni kluba za timski duh dodeljena je timu br. 18:

Nemanja Mikavica (Hemijsko-medicinska škola, Vršac)

Andrea Mićanović (Gimnazija “Slobodan Škerović”, Podgorica)

Marko Šoštarić (Srednja škola “Ban Josip Jelačić”, Zaprešić)

Emira Mustajbašić (Mješovita srednja elektrotehnička škola, Tuzla)

Paralelno sa takmičenjem, održan je okrugli sto pod nazivom „Razvoj zapadnog Balkana kroz ulaganje u preduzetničko obrazovanje i regionalno povezivanje mladih”.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Ambasade SAD u BeograduBalkanskog fonda za demokratijukompanije Telekom SrbijaAmeričke agencije za međunarodni razvoj USAID i Naučno-tehnološkog parka Beograd. Nacionalna takmičenja u regionu realizovale su Udruga Inicijativa i Obrazovna grupa Zrinski u Hrvatskoj, Univerzitet Donja Gorica i Socio-ekonomski centar u Crnoj Gori, i Munja – inkubator društvenih inovacija i platforma Hocu.ba u Bosni i Hercegovini.

Sve fotografije sa takmičenja možete pogledati OVDE.