Učenička kompanija „5 o’clock” iz Ekonomsko-trgovinske škole u Prijepolju osvojila je prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugozapadne i centralne Srbije održanom u Kragujevcu 30. marta. Ovi srednjoškolci se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom i prodajom različitih vrsta biljnih čajeva.

Drugo mesto pripalo je kompaniji „RainDrop” koju čine učenici Srednje škole „Sveti Ahilije” u Arilju koji proizvode i prodaju sisteme za automatsko navodnjavanje. Učenička kompanija „LegoBuzz” iz Prve kragujevačke gimnazije osvojila je treće mesto sa jedinstvenim proizvodom – ramom koji svaku košnicu pretvara u pametnu košnicu koja pčelara obevaštava o trenutnom stanju pčelinje zajednice. Pored ovih kompanija, na nacionalno finale plasirale su se i kompanija „HandEco” Srednje škole „Dragačevo” u Lučanima koja se predstavila specifičnim saksijama od biorazgradivog i organskog materijala koje hrane biljku, kao i „Illusion” koju čine učenici iste škole u Guči koji se bave proizvodnjom i prodajom ukrasnih mirišljavih sveća.

Zajedno sa pobednicima ostala tri regionalna takmičenja (Vojvodina, Beograd i jugoistočna Srbija), ovi učenici će se u Beogradu u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Briselu. Kompanije je ocenjivao žiri u sastavu:

BOJANA MIKOVIĆ, koordinator za fandrejzing u Trag fondaciji

MILICA ŠKILJEVIĆ, koordinator projekata u Beogradskoj otvorenoj školi

DANIJELA DIMITRIJEVIĆ, savetnik za finansije u Razvojnom biznis centru Kragujevac

MILJANA PEŠIĆ, menadžer u kompaniji Telenor Srbija

STEFAN NIKEZIĆ, pomoćnik gradonačelnika Grada Kragujevca za unapređenje položaja mladih

Učenička kompanija je jedan od najpoznatijih programa Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Program Učenička kompanija deo je projekta Godina preduzetništva koji sprovodi Vlada Republike Srbije. Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Ministarstva privredeAmeričke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kompanije Telegroup i tržnog centra Kragujevac Plaza.

Sve fotografije sa takmičenja možete pogledati OVDE.