Učenička kompanija „Olea Cosmetics” iz Medicinske škole „Draginja Nikšić“ u Sremskoj Mitrovici osvojila je prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija Vojvodine održanom u Novom Sadu 23. marta. Ovi srednjoškolci se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom i prodajom organskih preparata za kožu.

Drugo mesto pripalo je kompaniji „Eko Kom” koju čine učenici Školskog centra „Nikola Tesla” u Vršcu koji koriste otpad iz procesa prerade grožđa radi proizvodnje i prodaje organskog đubriva. Učenička kompanija „Eco-Air” iz iste škole osvojila je treće mesto sa jedinstvenim proizvodom – solarnim konektorom izrađenim od praznih limenki.

Pored ovih kompanija, na nacionalno finale plasirale su se i kompanija „United Youth” Srednje ekonomske škole u Somboru koja se predstavila internet portalom koji nudi informacije o dešavanjima u zapadnobačkom okrugu, kao i „Sweet Gifts” koju čine učenici Gimnazije „Sava Šumanović”u Šidu koji se bave proizvodnjom i prodajom instant napitaka od prirodnih sastojaka. Zajedno sa pobednicima ostala tri regionalna takmičenja (jugozapadna i centralna Srbija, Beograd i jugoistočna Srbija), ovi učenici će se u Beogradu u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Briselu.

Kompanije je ocenjivao žiri u sastavu:

Snežana Pupovac, konsultantkinja

Stevan Stakić, preduzetnik

Dragan Milić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za sport i omladinu

Učenička kompanija je jedan od najpoznatijih programa Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Program Učenička kompanija deo je projekta Godina preduzetništva koji sprovodi Vlada Republike Srbije. Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Ministarstva privredeAmeričke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kompanije Telegroup i tržnog centra Big.

Sve fotografije sa takmičenja možete pogledati OVDE.