U Temišvaru je od 21-25. februara 2019. godine održan međunarodni trening namenjen nastavnicima srednjih stručnih škola. Trening je okupio nastavnike iz Slovenije, Rumunije i Srbije koji su razvijali veštine kako bi unapredili nastavu i omogućili učenicima da kroz stručne predmete usvajaju preduzetničke veštine.

Deo programa bavio se načinima uključivanja kolega koji nisu upućeni u preduzetničko obrazovanje i na koji način iskoristiti postojeće resurse škole sa ciljem modernizacije nastave i obrazovnih sadržaja.

Nastavnici su imali priliku da razmene informacije i aktivnosti koje realizuju sa učenicima, ali i prođu radionicu pravljenja sapuna i plasiranja proizvoda na tržište, i na taj način dobili uvid kako se farmaceutski tehničari obučavaju za poslove proizvodnje, distribucije i komercijale koje će mnogi od njih obavljati jednog dana u farmaceutskim kompanijama. Radionicu je održala Biljana Vasić, nastavnica farmaceutske grupe predmeta u Farmaceutsko-fizioterapeutskoj školi u Beogradu koja je kolegama kroz preduzetničku aktivnost prenela znanja i veštine koje učenicima svakodnevno prenosi u okviru predmeta Kozmetologija i Farmakognozija sa fitoterapijom.

Koleginice iz Ljubljane, Andreja Glavič i Mojca Gorjan, predstavile su učesnicima rad učenikih kompanija iz Škole za poštu i telekomunikacije i kako učenici kroz pravljenje video materijala svojih kompanija usvajaju veštine iz oblasti medija i dizajna. Nada Stevanović i Bratislav Đorđević iz Srednje škole „Sveti Ahilije“ predstavili su dositgnuća učenika njihove škole koji su vodili učeničke kompanije iz oblasti mašinstva, elektrotehnike i modelarstva odeće i na taj način povezali znanja iz tržišne ekonomije sa smerovima u okviru kojih se školuju.

Trening je održan u okviru projekta Deploying the Use of Apprenticeship Based Learning – DUAL koji organizacija Dostignuća mladih u Srbiji sprovodi sa partnerima u okviru Erasmus+ projekta.