Učenička kompanija „Tengen Systems” iz Gimnazije „Bora Stanković” u Nišu osvojila je prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije održanom u Nišu 6. marta 2019. godine. Ovi srednjoškolci se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom sistema koji automatizuje organizaciju turnira i takmičenja.

Drugo mesto pripalo je kompaniji „Apiramid” koju čine učenici Srednje škole „Nikola Tesla” u Boljevcu koji proizvode magnetne kuglice namenjene relaksaciji. Učenička kompanija „SizaRD” iz Umetničke škole u Nišu osvojila je treće mesto sa specifičnim senzornim igračkama za decu koje podstiču pravilan razvoj motoričkih funkcija, dok su srednjoškolci leskovačke Tehničke škole „Rade Metalac” u koviru kompanije „Man’s Breakthroughs” zauzeli četvrto mesto zahvaljujući inovativnom zaštitnom elementu za automobile koji apsorbuje udare pri parkiranju.

Zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja (jugozapadna i centralna Srbija, Vojvodina i Beograd), ovi učenici će se u Novom Sadu u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Lilu u Francuskoj.

Učenička kompanija je najpoznatiji program Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Program Učenička kompanija deo je projekta „Decenija preduzetništva” koji sprovodi Vlada Republike Srbije.

Na takmičenju u Nišu svoje proizvode i usluge ponudile su 34 učeničke kompanije iz Boljevca, Niša, Leskovca, Zaječara, Pirota, Knjaževca, Svrljiga, Bora, Vlasotinca, Žitorađe, Aleksinca i Prokuplja, a članovi žirija su ocenjivali njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude.

Žiri je bio u sledećem sastavu:

Ivana Ilić Stojadinović – Media i reform centar Niš

Tamara Živadinović – Mena grupa

Milan Babić – Deli prostor

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kompanija TeleGroup i ManpowerGroup, kao i Roda centra.