Učenička kompanija „PIPO” iz Tehničke škole „Kolubara” u Lazarevcu  osvojila je prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija iz beogradskih opština održanom 12. marta. Ovi srednjoškolci se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom uređaja za automatizovano zalivanje cveća, kao i sigurnosnog sistema koji usled pada nivoa vode sprečava oštećenje uređaja.

Drugo mesto pripalo je kompaniji „Sense” koju čine učenici Farmaceutsko-fizioterapeutske škole koji proizvode aromaterapeutske sapune i parfeme u čvrstom stanju. Učenička kompanija „Sixth Sense” iz Tehničke škole u Mladenovcu osvojila je treće mesto sa specifičnim pomagalima za osobe sa invaliditetom, dok su srednjoškolci Medicinske škole na Zvezdari sa kompanijom „NEST” zauzeli četvrto mesto zahvaljujući inovativnim predmetima izrađenim od drveta.

Zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja (Vojvodina, jugozapadna, jugoistočna i centralna Srbija), ovi učenici će se u maju u Novom Sadu boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Lilu, u Francuskoj.

Učenička kompanija je najpoznatiji program Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Program Učenička kompanija deo je projekta „Decenija preduzetništva” koji sprovodi Vlada Republike Srbije.

Na takmičenju u Beogradu svoje proizvode i usluge ponudili su učenici 10 beogradskih srednjih škola, a njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude ocenjivali su sledeći članovi žirija:

Marko Miljković, ManpowerGroup Srbija

Jelena Zlatanović, MOL Serbia

Ivan Topalović, Beogradska otvorena škola

Tijana Jovanović Petrović, KidHub

Iva Vuksanović i Vladimir Radovanović, Privredna komora Srbije

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kompanija TeleGroup i ManpowerGroup, kao i tržnog centra Delta Siti.