Učenička kompanija „The Talking Eve” iz Školskog centra „Nikola Tesla“ u Vršcu  osvojila je prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija Vojvodine održanom 20. marta u Novom Sadu. Ovi srednjoškolci se u okviru svoje kompanije bave ručnim oslikavanjem odeće.  

Drugo mesto pripalo je kompaniji „Eco.EI” koju čine učenici Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin” u Novom Sadu koji proizvode kontrolne jedinice za peći na pelet. Učenička kompanija „Dolce Rosa” iz Medicinske škole „Draginja Nikšić” u Sremskoj Mitrovici osvojila je treće mesto sa kozmetičkim preparatima zasnovanim na derivatima ruže, dok su srednjoškolci Poljoprivredne škole u Baču zauzeli četvrto mesto zahvaljujući svojoj kompaniji „Bajs iz najs” u okviru koje pružaju usluge biciklističkih ekskurzija.

Zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja (jugozapadna, jugoistočna i centralna Srbija, i Beograd), ovi učenici će se u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Francuskoj.

Na takmičenju u Novom Sadu svoje proizvode i usluge ponudilo je 38 učeničkih kompanija iz Alibunara, Bača, Bačke Topole, Kikinde, Inđije, Novog Bečeja, Novog Sada, Pećinaca, Sombora, Sremske Mitrovice, Subotice, Šida i Vršca, a njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude ocenjivali su sledeći članovi žirija:

Lana Surla – iz kompanije Manpowergroup

Jelena Petrov – iz Razvojne agencije Bačka

Stanislava Marojević – ispred projekta OPENS, Novi Sad omladinska prestonica 2019. godine

Učenička kompanija je najpoznatiji program Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Program Učenička kompanija deo je projekta „Decenija preduzetništva” koji sprovodi Vlada Republike Srbije.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kompanija TeleGroup i ManpowerGroup, kao i tržnog centra BIG.

Sve fotografije sa takmičenja možete pronaći OVDE