Više od 280 srednjoškolaca iz 30 gradova širom Srbije predstavilo je svoje učeničke kompanije na 5 regionalnih takmičenja održanih u okviru Nedelje učeničkih kompanija, a 20 pobedničkih timova plasiralo se na nacionalno finale.

Prvo mesto u regionu jugoistočne Srbije odnela je učenička kompanija pod nazivom „ReSeed” iz Ekonomske škole u Nišu. Ova kompanija se bavi proizvodnjom i prodajom sadnica ugroženih endemičnih vrsta, dok su se u finale iz ovog regiona plasirale i kompanije „EyeScape“ iz Tehničke škole u Pirotu i „Junior Detectives“ Gimnazije u Zaječaru.

Žiri koji je ocenjivao kompanije bio je u sastavu: Milja Zdravković (Krovna organizacija mladih Srbije), Milica Tošić (Generali Osiguranje Srbija), Marija Popić (ManpowerGroup Serbia) i Draženka Cvetković (OTP banka).

Ideja koja je odnela „zlato” za vojvođanski region dolazi iz Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” u Pančevu i tima pod nazivom „SheepChip” koji olakšava posao farmerima tako što obeležava registrovana umatičena stada ovaca. Drugo i treće mesto osvojile su učeničke kompanije „Phyto Help“, iz Medicinske škole „Draginja Nikšić“ u Sremskoj Mitrovici i „Smart Life“ iz Tehničke škole „Mileva Marić“ u Titeli.

O plasmanu vojvođanskih učenika odlučivao je žiri u sastavu: Jovana Božičković (Beogradska otvorena škola), Nikola Nektarijević (OTP Banka), Maja Karalić (ManpowerGroup Serbia), Miloš Bojović (Telekom Srbija) i Marijana Ramić Vulin (Fondacija NS – Evropska prestonica kulture).

Beogradski pobednici iz učeničke kompanije pod nazivom Moveably dolaze iz Gimnazije u Mladenovcu a osmislili su digitalnu platformu koja olakšava logistiku transporta robe. Odmah za njima, u finale se plasirao i tim „QuizzAll“ iz iste škole, kao i kompanija „Stress.co“ iz Pete ekonomske škole.

Žiri: Ljiljana Krkić (Oracle), Bojan Timotić (ManpowerGroup Serbia), Ivana Stojanović (Generali Osiguranje Srbija) i Vladimir Pejčić (OTP banka).

Pobedu u jugozapadnu Srbiju su doneli učenici iz Ekonomsko-trgovinske škole u Prijepolju koji proizvode sok od organskih kiselih krastavaca pod nazivom „All 4 MIS“, a drugo i treće mesto pripalo je timovima „Kanap-ko“ iz Ekonomske škole u Užicu i „Brejner“ Medicinske škole u Čačku.

Ocenjivao ih je žiri u sledećem sastavu: Kristina Palić (Razlivalište), Ana Iličković (ManpowerGroup Serbia), Ljiljana Krkić (Oracle), Milan Popović (naučni komunikator) i Veljko Miljević (OTP Banka).

Centralna Srbija je takođe dobila svoje pobednike koji dolaze iz Tehničke škole u Trsteniku pod imenom „Solarized“, a predstavili su svoje punjače na solarnu energiju. Za njima, u finale su prošle i sjajne ideje dve ekipe iz Tehnološke škole u Paraćinu, „Bloomfix“ i „ChagaSun“.

Panel žirija za centralnu Srbiju činili su: Marija Škrbić Dražić (ManpowerGroup Serbia), Sanja Ćirić (Generali Osiguranje Srbija), Mirjana Dragojlović (OTP banka) i Igor Nikolić (A1).

Specijalnu kartu za finale osvojili su: „MIDNIGHT“ iz Pravno-poslovne škole u Nišu, „Choco cream“ iz Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, „Smart Grave“ iz Poljoprivredne škole „Ljubo Mićić“ u Požegi, „AjaToyz“ iz Tehničke škola „Mileva Marić Ajnštajn“ u Novom Sadu i „Cookies“ iz Poljoprivredne škole u Baču.

Opise svih pobedničkih učeničkih kompanija pogledajte OVDE.

Ovih 20 najboljih učeničkih kompanija u maju će se u Beogradu boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Estoniji.

Učenička kompanija je najpoznatiji program Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Takmičenja je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kompanije ManpowerGroup i Oracle Akademije.

PROGLAŠENJE POBEDNIKA – VIDEO KLIP