U utorak, 19. aprila, u 12h u Ekonomskoj školi u Nišu otvoren je prvi Preduzetnički kabinet u jugoistočnoj Srbiji. U ovom jedinstvenom kreativnom prostoru u okviru škole učenici će biti inspirisani da razmišljaju na preduzetnički način, da razvijaju svoje potencijale i nauče kako da ideje sprovedu u delo. Preduzetnički kabinet će biti mesto osnivanja budućih učeničkih kompanija ali i prostor za sprovođenje raznih programa preduzetničkog obrazovanja u školi.

Jedna od najuspešnijih i najaktivnijih škola u Srbiji po pitanju preduzetničkog obrazovanja je Ekonomska škola u Nišu koja već godinama postiže izuzetne rezultate u programima i takmičenjima organizacije Dostignuća mladih.

Kao rezultat brojnih učeničkih kompanija osnovanih u ovoj školi u protekloj deceniji, kao i nedavno osvojenim prvim mestom po broju učenica uključenih u program Girls Go Circular, organizacija Dostignuća mladih nagrađuje učenike Ekonomske škole kompletnim opremanjem Preduzetničkog kabineta.

Na svečanom otvaranju kabineta prisutnima su se obratili Vladimir Kuzmanović, direktor škole, Bratislav Vasić, nastavnik, Nebojša Bjelotomić, direktor inicijative Digitalna Srbija i Darko Radičanin, direktor organizacije Dostignuća mladih.

Program Girls Go Circular namenjen je učenicama od 14 do 18 godina koje stiču preduzetničke i digitalne veštine kroz učenje o cirkularnoj ekonomiji odnosno o održivom korišćenju, potrošnji i ponovnoj upotrebi prirodnih resursa. Ovaj program koji finansira Evropska unija i Evropski institut za inovacije i tehnologiju sprovodi se u zemljama južne i istočne Evrope i kao cilj ima povećanje broja žena koje se bave naučnim, digitalnim i IT inovacijama. U Srbiji program realizuje organizacija Dostignuća mladih.