Od 22. do 24. maja u Beogradu će biti održano Nacionalno takmičenje najboljih učeničkih kompanija na kome će 20 srednjoškolskih timova iz Bača, Beograda, Zaječara, Mladenovca, Niša, Novog Sada, Pančeva, Paraćina, Pirota, Prijepolja, Požege, Sremske Mitrovice, Trstenika, Titela, Užica i Čačka, predstaviti svoje proizvode i usluge.

Učenici koji su “zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe “Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Program Učenička kompanija traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Pobednici ovog takmičenja predstavljaće Srbiju na evropskom finalu koje će biti održano u julu u Estoniji, kada će odmeriti snage sa najboljim učeničkim kompanijama iz 40 zemalja.

U ponedeljak, 23. maja, na prodajnom sajmu, učeničke kompanije će izložiti svoje proizvode i usluge prolaznicima a članovi žirija će ocenjivati veštine i jedinstvenost ponude učenika. Poseban panel žirija sastavljen od predstavnika kompanije TeleGroup obilaziće učeničke kompanije i birati pobednika nagrade za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija u poslovanju. 

Sledećeg dana, učenici će se predstaviti publici i žiriju kroz scenske prezentacije a zatim će u okviru godišnje ceremonije dodele nagrada za doprinos i zasluge u razvoju preduzetničkog obrazovanja u Srbiji biti proglašeni najbolji nastavnik, poslovni volonter i najbolje učeničke kompanije u ovoj godini. Njima će biti dodeljene statue Preduzetnikus, rad studentkinje vajarstva Anje Vlajsavljević.

Takmičenje organizuje Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj, kompanija ManpowerGroup Srbija i Nestle, i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.