Ideja srednjoškolki iz Paraćina o plasiranju silikonskih narukvica koje sadrže komoru za dezinfekciono sredstvo, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca centralne Srbije u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom onlajn u sredu i četvrtak.

Takmičenje je okupilo učenike iz 14 srednjih škola, i to iz Brusa, Knića, Kragujevca, Kruševca, Lapova, Paraćina, Požarevca, Smedereva, Smederevske Palanke, Trstenika i Velike Plane. Timovi su imali zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će omogućiti ljudima da žive kvalitetno uprkos specifičnim okolnostima koje sa sobom nosi pandemija. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove i video prezentacije za svoje ideje koje su drugog dana takmičenja predstavili članovima žirija.

Pobedu je odneo tim koga su činile učenice Tehnološke škole u Paraćinu, Anastasija Krneta, Mina Milosavljević, Marta Radojković i Teodora Stevanović.

Naš proizvod koji smo nazvali Antivirusnica sadržao bi sredstvo za dezinfekciju dovoljno za 5 nanošenja, a dezen, boju i izgled narukvice bismo prilagodile uzrastu i polu kupaca”, objašnjavaju Anastasija, Mina, Marta i Teodora.

Drugo mesto osvojio je tim “Mileva” iz Gimnazije u Kruševcu, dok je treće mesto pripalo timu “Probudi stvarnost” koga čine učenici Ekonomsko-trgovinske škole u Požarevcu.

Žiri koji je ocenjivao timove bio je u sledećem sastavu:

Vladimir Škorić – Univerzitet Metropolitan

Nenad Jevtović – Institut za razvoj i inovacije

Milan Bojović – Inverventure

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. 

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto pre dvanaest godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku svake školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.


Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, UniCredit banke, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, kompanije Oracle i Univerziteta Metropolitan.