Organizacija Dostignuća Mladih u Srbiji uz podršku partnera, organizovala je 5. po redu Poslovni izazov u ovoj školskoj godini. Takmičenje namenjeno razvoju profesionalnih, poslovnih i preduzetničkih veština je u periodu od 23-24. novembra održano za beogradske srednjoškolce.

Pred preko 90 učenika iz 21 beogradske srednje škole našao se izazov: kako prepoloviti bacanje hrane, smanjiti otpad i podići svest o održivom razvoju? Kao odgovor na ovo, globalno značajno pitanje, usledile su pobedničke ideje: tim koji su činili Teodora, Tamara, Ilijana, Dušan i Sonja iz Četvrte gimnazije u Beogradu odneo je prvo mesto. Ovi talentovani srednjoškolci osmislili su ekološki prihvatljiv sistem za navodnjavanje, koji radi na solarnu energiju i primenu pronalazi u poljopruvredi gde pomaže racionalizaciji korišćenja vode.

Drugo mesto osvojili su učenice Sara, Andrijana i Simonida iz Farmaceutsko-fizioterapeutske škole sa izumom vertikalne bašte koja obezbedjuje masovnu održivu proizvodnju hrane uz istovremenu implementaciju edukativnog centra fokusiranog na održivoj poljoprivredi.

Treće mesto otišlo je u ruke Filipa, Ognjena, Mihajla M., Mihajla V. i Luke iz Tehničke škole u Železniku. Oni su osmislili proizvod Bio Box koji predstavlja kutiju od biorazgradivog materijala za ubrzano kompostiranje koja se koristi za odlaganje otpada organskog porekla (hrana biljnog porekla) i njegovu ubrznu biološku razgradnju.

Ovi uspešni beogradski srednjoškolci današnjom pobedom i idejama obezbedili su plasman na nacionalno finale takmičenja Poslovni izazov, a o njihovom plasmanu odlučio je žiri sačinjen od sledećih članova: Dara Gravara Stojanović iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Tijana Medaković iz kompanije Nestlé i Vladimir Škorić sa Univerzitet Metropolitan.

Podelite vest, nek se sjajne i održive ideje srednjoškolaca čuju što dalje!

Realizaciju takmičenja Poslovni izazov, i ovog puta, podržali su USAID Serbia, Oracle #UniverzitetMetropolitan #UnicrediBank #NestleAdriatic i Mladi su zakon – Ministarstvo omladine i sporta – HVALA!