Ideja o plasiranju “pametne“ rukavice koja pomaže kupcima da u prodavnici brže pronađu određene artikle, saznaju njihovu cenu ili nutritivnu vrednost, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom 14. novembra u Zaječaru.

Takmičenje je okupilo učenike iz 12 srednjih škola iz jugoistočne Srbije, i to: Boljevca, Bora, Knjaževca, Majdanpeka, Sokobanje i Zaječara. Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu pomoću kojih će se vratiti popularnost društvenih igara poput „Čoveče, ne ljuti se“ u digitalnoj eri. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija u sastavu:

1.         VESNA VASILJEVIĆ, šefica ekspoziture UniCredit banke u Zaječaru

2.         ALEKSANDAR JANKULOVIĆ, profesor na Univerzitetu Metropoliten

3.         TATJANA RAČIĆ, Samostalni stručni saradnik za usluge u Regionalnoj privrednoj komori Zaječarskog i Borskog upravnog okruga

4.         ANITA LAZAREVIĆ, Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije

Prvo mesto osvojio je tim br. 6:

Aleksandra Vladisavljević (Srednja škola „Branislav Nušić“, Sokobanja)

Vladimir Balanović (Mašinsko-elektrotehnička škola, Bor)

Miloš Genčić (Medicinska škola, Zaječar)

Ivan Milosavljević (Tehnička škola, Zaječar)

Aleksandar Stanković (Gimnazija, Knjaževac)

Mentor tima: Ljubica Cvetković, Univerzitet Metropolitan

Timu br. 3 pripalo je drugo mesto:

Jovana Pančić (Medicinska škola, Zaječar)

Anja Kovačević (Gimnazija, Boljevac)

Filip Fjodorov (Ekonomska škola, Bor)

Ivan Bogosavljević (Gimnazija, Majdanpek)

Relja Mišić (Ekonomska škola, Zaječar)

Mentor tima: Miljana Banković, UniCredit banka

Treće mesto osvojio je tim br. 4:

Maja Stefanović (Ekonomsko-trgovinska škola, Bor)

Danka Maslovarić (Gimnazjia, Boljevac)

Jelena Živanović (Medicinska škola, Zaječar)

Đorđe Kostadinović (Gimnazija, Majdanpek)

Miloš Milanović (Tehnička škola, Zaječar)

Mentor tima: Andrea Vukomanov, Univerzitet Metropolitan 

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u januaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana (u aprilu 2019. u Podgorici) zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. 

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto pre deset godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.


Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku UniCredit banke, Ministarstva omladine i sporta, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i Univerziteta Metropolitan.